2015-05-03 2165 瀏覽
一大班朋友gathering 有朋友話咁多人最好打邊爐 但我地中間又有人要食素既 所以每次諗食乜都用左好耐 有朋友上網搵有乜好食既時候無意中搵到呢一間素食火鍋 咁就啱晒啦 睇多少少資料先知 呢間開餐達人主打就係素食火鍋 當然仲有肉類架啦佢有5款特色湯底 分別係麻辣素雞湯, 經典皮蛋湯, 南瓜牛乳湯, 蕃茄濃湯, 同最特別既日式芝士濃湯 今次我地10個人試左佢3個湯底 佢個蕃茄濃湯勁香蕃茄味 個顏色呢係好鮮既橙色 淥塊牛肉落去會成成塊變橙色好盞鬼 然後就係南瓜牛乳湯底 一開始既時候飲左一啖 要dapdap下先有一陣牛奶味 不過都已經好過其他話自己有牛奶既非牛乳湯底架啦 到佢煲耐左到啲南瓜溶晒既時候個感覺仲正 嗰時啲湯啖啖都有南瓜蓉架 到最後最特別呢個就係日式芝士濃湯 個姐姐一拎個湯底上尼就提我地要成日攪 唔係會好易痴底 我地食食下先發現 原來係因為個湯底既芝士濃到唔攪佢就會變返做一pat pat既芝士 仲係可以搵筷子夾得起架 好正啊 呢個湯底一定要配芝士丸仲有公仔麵 正宗芝士麵就係咁尼架啦順帶一提 湯底要加水既話 佢地係會幫你加返原本既湯 咁個湯底就永遠都唔會淡啦佢呢到既素食火鍋並唔係只
一大班朋友gathering 有朋友話咁多人最好打邊爐

佢呢到既素食火鍋並唔係只係得啲瓜瓜菜菜比你淥下就算
佢仲有素腸 素丸 素燒賣都有 等食素既人都可以有其他野食下
佢素丸都有成8款 計埋其他素食都有10幾廿款架
個素燒賣用芝士湯底淥完之後食左都唔覺係素

佢呢到個鍋並唔係一大班人用一個大鍋 而係分2 3個人用一個細鍋咁 咁就可以試多幾個湯底啦
飲品任飲 選擇又多 佢唔係淨係得汽水 最中意佢有康師傅冰紅茶

佢個環境都幾舒服 因為佢要預先訂位先得 所以人流唔會過多 可以坐得舒舒服服
而且佢嗰到有wifi 電視 仲可以6點半坐到11點 唔會趕客 可以同fd一齊吹幾個鐘水都冇問題
2015-04-18
  • 日式芝士濃湯