2021-01-08 86 瀏覽
今日去咗公司附近嘅呢一間鴨仔冰室度試下新嘢,餐廳以鴨仔為主題,周圍都放咗好多鴨仔嘅擺設,仲有埋壁畫,而門口亦都掛咗一隻大大隻嘅鴨仔,非常易認。凍檸茶少甜,獨立包裝飲筒份外衛生,紅茶檸檬,比例完美。是日餐湯係椰菜花忌廉湯,上枱嘅時候仲係熱辣辣,喺今日得8度嘅氣溫之下飲碗熱湯真係好鬼正,椰菜花同忌廉味道平衡,喺裏頭仲能夠搵到一粒粒嘅椰菜花,認真真材實料。鴨仔什扒配薯條(豬扒、牛扒、雞扒),什扒陣容鼎盛,上枱嘅時候肉香撲鼻,牛扒完全無經過鬆肉粉嘅洗禮,所以仲保留到比起坊間冰室牛扒更香濃嘅牛味;雞扒煎得好香,口感嫩滑;豬扒仲見到一格格嘅燒烤網紋,令人食指大勳。配菜有薯條、棷菜同紅蘿蔔,喺冰室食飯有條菜食已經相當開心,鴨仔呢度仲要係海量嘅蔬菜,完全滿足哂我個"菜胃";薯條熱辣辣又異常咁香脆,好明顯係新鮮炸起,整體相當高質。臨走時為12點九,門口已經有一噸人企咗喺度,想食好西嘅朋友記得早啲到喇。

凍檸茶少甜,獨立包裝飲筒份外衛生,紅茶檸檬,比例完美。