2019-10-22 554 瀏覽
第一次試泰式BBQ真係充滿驚喜,先上燒烤料有豬牛雞魷魚同蝦,份量都幾多,我同朋友一共5個人食,豬牛雞都係薄切,比較易熟,而且每種食物都醃好味,燒好直接食都已經夠味,不過個人鍾意點佢個燒烤醬離食,酸酸甜甜別有一番風味燒烤爐個樣係幾特別,中間有2塊肥豬肉俾你燒啲油出離,但係個爐周圍烚嘢個位比較淺,唔可以一次過次太多嘢落去,個湯本身係清湯,另外會俾多一兜湯你可以自己加落個爐度燒烤過程中啲肉汁流落個湯度,真係好正,精華所在中間係燒烤,周圍就係俾你烚生菜,娃娃菜,金菇同粉絲由於又燒烤又烚菜咁,啲炭其實燒得好快,燒到中後斷個爐好似無乜火咁,個湯又好似無滾過咁,要叫老闆幫手加炭呢個菇子食落係好味,不過咬落口好多油,但面仲有魷魚同蝦一齊炒,都幾鮮味嘅食泰國菜唔少得咖喱配蒜蓉包,呢個咖喱炒雞食落偏甜,但係好creamy,同蒜蓉包一齊食都係一絕

燒烤過程中啲肉汁流落個湯度,真係好正,精華所在

中間係燒烤,周圍就係俾你烚生菜,娃娃菜,金菇同粉絲

2019-10-21
慶祝紀念