2016-03-24 427 瀏覽
路過見有位是但食啦 ﹗又係麵檔?開到成行成市啊 ﹗深仔記個名好耳熟,上綱睇睇原來出面都已經有好幾間分店喇。估唔到舖仔細細,係大埔又無咩名氣,居然咁好生意,客似雲來喎,恭喜晒。幸運地有卡位坐喎,內籠裝修中式格調,走優雅路線,舒服大方得體。地方都算乾淨企理,亦夠光猛。有發現 ﹗煮麵位四眼肥佬師傅咪係成仔記既,轉左會?深仔記同成仔記有關聯?雲吞麵走蔥,味道認真唔錯,蝦鮮爽、豬肉富彈性,整粒雲呑結實彈彈,合格。湯底香而濃,爽爽幼麵掛上靚湯大大力啜入口,美味 ﹗牛筋腩撈伊麵走蔥,比預期中理想,心滿意足。大量柱侯腩汁撈伊麵,不停地攪拌翻騰,每條伊麵都要佔滿腩汁,再大大束夾一口,一啜醒神 ﹗腩味濃郁,柱侯醬味道濃厚極致,漿漿的配嚥韌爽滑麵條,好感動啊 ﹗三件瘦腩兩件肥筋,如此份量尚可接受啦。牛筋軟滑棉棉,係我最喜歡既質地,膠膠黏黏的骨膠原,越食越開心。牛腩鬆化味道濃郁,炆得非常的入味,不乾不鞋夠高質,讚。辣椒油唔多掂喎,不香又不辣,而且有點偏咸呢 ﹗配上伊麵溝淡一下味道都還可以。淨豬手走蔥,又係唔修腳甲!見到都反胃,好可怕!淡而無味又唔香,骨多肉少,質數平平唔難食。蠔油芥蘭,爽甜又多汁。魚蛋肥鵝腸麵

魚蛋肥鵝腸麵走蔥,麵質爽口,但感覺溶溶地,非常糊口。鵝腸瘦猛猛又完全無味,一定要點豉油,質地十分爽脆。魚蛋白雪有魚味又彈牙,大大粒幾好味喎。全部食晒無浪費。

鮮魷黑牛柏葉伊麵走蔥,新黎大陸肥姐我真係聽唔明您既廣東話,連收銀阿姐都問您講咩呀?哈哈。又話無蔥,點知成碗都係蔥,肥姐話收返廚房搞,我話自己揀走去得喇,一來一回伊麵腍晒。點知廚房叔叔走出黎,話唔好啦,我幫您去蔥啦。

最終伊麵腍到夾唔到,味道完全流失,我是求其連湯掃入口算喇。黑柏葉,嚥韌變爽帶湯力超強,索完湯汁同吃都幾好。鮮魷非常新鮮,海鮮味濃厚又爽脆,好味 ﹗湯底清香無比,湯汁香濃好味,最差辣椒油。辣椒油,不辣不香,麻麻地,成仔記更香更辣。

炸醬麵走蔥,次次炸醬麵都甜淋淋要落辣椒油,但依個竟然係辣架喎,正!甜中帶辛辣,十分刺激開胃,麵又乾爽彈彈的,極為滿意,不過個清湯好咸呀 ﹗

雲吞麵走蔥
淨豬手走蔥