2019-06-20 159 瀏覽
我同朋友都鍾意食乾炒牛河,鍾意那份看似簡單卻要炒得均勻香口確實幾難得。所以一約呢位朋友去食飯見到有乾炒牛河都會叫嚟食,今次去到呢間餐廳都唔例外 ,品嚐下大廚嘅手勢先。陳皮乾炒牛河之前未食過用陳皮炒嘅牛河,說是陳皮,但又沒半塊,不過食落有陣陣陳皮香,真係神奇之處,整體碟牛河炒得香口,而且河粉色澤炒得均勻,豉油平均佈滿每條河粉,而且最大驚喜是用鮮牛肉炒,未路同凍肉係唔同啲嘅,肉嫩有咬口,不錯。我同朋友對內臟來者不拒,視為美食之一,所以今次約埋一齊見到有鵝腸就叫嚟食。豉油皇鵝腸 肥美的鵝腸夠曬爽口,鵝腸不能夠太熟, 因為會縮得很細條,除了鵝腸之外,更有彊葱、 芫茜 ,仲有墊底嘅芽菜,不錯。香煎蓮藕餅順德出名魚米之鄉,當中的藕餅鮮甜美味及彈牙。當服務員遞上蓮藕餅的時候,見到藕餅煎得金黄很吸引,藕餅夠厚身,蓮藕碎、 鯪魚肉、馬蹄、豬肉, 口感豐富 ,沒有黏黏的厚粉,爽脆中帶肉香。餐廳環境地道大眾化, 侍應都好隨和,見佢熱情招待其他食客仲有講有笑,就知係一啲熟客, 而且食物有鑊氣,下次再約呢位朋友嚟食牛河同鵝腸。

陳皮乾炒牛河

豉油皇鵝腸