2014-08-09
今日喺呢諗住同寶貝高茶~一心諗住食隔離的意大利野~點知佢地未開門,企喺門口真係唔知點算之際~無意間見到隔離呢間中菜館~睇睇下有服務員小姐過黎招呼,佢帶左我地去左個近窗邊的位置,我地都中意感覺開揚服務員小姐放下菜水就行左去~~我地睇睇餐牌~款式都算多~好多上海美食都有~正~!呢個時間有午飯餐同下午茶餐,我地就點D心儀的食物~!小食:醉鷄,小籠包,午餐一份:水煮牛加雪菜魚醉鷄 - 入口感覺就似隻鷄慢火煮到啱啱熟,肉質唔覺太老,切開放入雪櫃,要用的時候再淋上杞子花雕酒~好重酒香但係鷄件本身就唔覺好有酒味小籠包 - 相信係即點即蒸,上枱時真係熱到辣咀~小籠包皮薄薄軟軟~包得好有水準~!豬肉饀好香肉味又唔會覺得好咸,最重點係佢中間仲可以有啖鮮甜的肉汁LONG 下LONG下~真係令人一食再食~感覺上比X太風仲有水準~!水煮牛(加辣) - 上枱個樣又紅又綠,有牛肉片同好多唔好種類的菇,仲有好辣椒同蒜頭.感覺好豐富好吸引!!入口一D都唔覺得辣,而且仲覺得太咸~因為太咸的關係,為免浪費,我地只好慢慢夾返D餸出黎,仲用沖下先食得~冰火魚(雪菜魚) - 開頭睇個名唔知乜野叫冰火魚,所以點黎試下~一睇原來係雪
企喺門口真係唔知點算之際~無意間見到隔離呢間中菜館~
呢個時間有午飯餐同下午茶餐,我地就點D心儀的食物~!
小食:醉鷄,小籠包,午餐一份:水煮牛加雪菜魚
冰火魚(雪菜魚) - 開頭睇個名唔知乜野叫冰火魚,所以點黎試下~一睇原來係雪菜魚..中伏.. 真係估佢唔到~幸好我地都中意食魚~所以尚可接受~!!
雪魚相信係用熱水烚熟放入雪菜粹打成的汁,應該清清淡淡的餸但係雪菜汁做得太咸,所以成件作品都變得好咸~同樣係要用水沖沖先可以入口~如果唔係咁咸的話,會係相當唔錯的美食~!
一邊食一邊傾計一邊開始出汗~望望周圍,原來我坐的位置係冇風口位~又近窗.又好有陽光~真係有D難頂~唯有話比自己知~心靜自然涼LA
總括黎講..算係見識過佢的出品~係個唔錯的KILL TIME好地方~未試過的話~大可一試~
題外話/補充資料:
店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...要行好遠啊~~陰公~