2019-01-06
2019年1月6日星期日今天同老婆去中環食朋友介紹嘅四川菜。地點如果用google map找有少少難度,google map教上環站出,但其實中環港鐵站出,行去中環街市有扶手電梯上沿着天橋一路行搭扶手電梯去仲好,不過離遠已經見到個招牌仲有幾條大辣椒都幾易找到。入去之前見到有畫廊寫住係側邊。唔通裏面有藝術品欣賞好在有朋友俾我個張卡片,行人電梯過去ok方便入到去真係好似去咗畫廊,好有藝術氣息,第一次係咁有藝術環境嘅地方食飯。真係幾特別,唔怪得門口寫住畫廊同埋藝術館。先來一道非常開胃嘅藤椒木耳。跟住就食咗一個水煮魚,放上枱嘅時候仲見到好滾店員知道老婆唔食得太辣,佢攞咗隻碗幫我地撥左上面好多辣椒出嚟。拎走左三份一辣椒啲魚出晒嚟魚身好滑,桂花魚嘅質感好味。碗嘅底部仲有一啲好大條嘅薯粉,吸晒啲辣汁非常之好味食完啲辣嘅水煮魚,上面呢個餸解辣一流呢個麻婆豆腐非常好食,辣得好有層次。肉粒炒得好又咬口。自己最鍾意食這一味菜難得香港可以食到咁有水準嘅四川菜,而且環境舒適,方便傾計,這個價錢也是值得的
今天同老婆去中環食朋友介紹嘅四川菜。
好在有朋友俾我個張卡片,行人電梯過去ok方便
先來一道非常開胃嘅藤椒木耳。
拎走左三份一辣椒啲魚出晒嚟
魚身好滑,桂花魚嘅質感好味。
碗嘅底部仲有一啲好大條嘅薯粉,吸晒啲辣汁非常之好味
食完啲辣嘅水煮魚,上面呢個餸解辣一流