其實蟹粉菜式正確黎講,應該算係上海菜?! 不過早前知道筲箕灣東大街嘅 新富康名廚茶餐廳 (http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=16055), 係其一有得賣罕有的港式蟹粉雲吞,要$10 一粒,可惜無乜人推佢! 搞到今年打咗幾個電話去定雲吞,但老闆娘話第一, 蟹粉好難拿到好貨,第二就係無乜人會叫,所以今年 (2010) 索性唔做了. 有晚走過黎想食出名的蛋撻,但已經成批俾人頂咗... 但看見這邊竟然有得賣罕有的蟹粉雲吞,幾大都試下!  下次分分鐘又無啦啦無咗.生煎蟹粉雲吞 - 原來只有煎版, 而皮也不是港式雲吞皮係餛飩皮. 其實寫得有啲唔正確, 有啲亂檔.好可惜, 完全食唔出也肉眼看不到蟹粉... 頂多也只有少少橙色油. 以 $58 x 5隻 黎計, 本來都唔係貴, 但原來根本全無蟹黃味, 當場覺得俾人搵了笨! 茴香羊肉餃 -講樣白癡嘢你知... 其實以前原先唔明, 以為中國人食 fennel 時係齋用啲綠葉. 但西餐就用底部嘅 bulb 同 seeds 居多. 點知有日同另一間店嘅店主講起, 先知道原來中國人食

生煎蟹粉雲吞 -
茴香羊肉餃 -
講樣白癡嘢你知...
其實以前原先唔明, 以為中國人食 fennel 時係齋用啲綠葉. 但西餐就用底部嘅 bulb 同 seeds 居多. 點知有日同另一間店嘅店主講起, 先知道原來中國人食啲 fennel 係唔同種! 雖然味道還是很相同, 但係我地用嘅, 唔係西人用那種咁圓, 係長長的. 通常上海舖呀山東舖咁用嘅係小茴香. 而鬼佬 Fennel 亦不是所謂的大茴香/西洋茴香, 雖然佢地都有用 Anise. Fennel 原來係第三種才對.

小茴香 = 學名不詳, 但唔係 Wiki 所寫嘅 Foeniculum vulgare. 根本個樣都唔同.
Anise/大茴香/茴芹/西洋茴香 = Pimpinella anisum,
Fennel = Foeniculum vulgare

說回這茴香羊肉餃子, 其實幾好食的, 皮不是在北方食的的那麼厚, 可能是港化咗少少但也是好事. 羊騷味也有一點, 識可而止. 比上面的蟹粉雲吞好食好多! 這裡有好, 有唔好, 價格也不是平. 無奈要俾個 OK Face. 不過我都唔 mind 再來, 唔好叫錯嘢就 OK 了.