2017-06-12
朋友約食早餐,仲行去灣仔同金鐘之間唔三唔四距離兩個地鐵站中間,大熱天時行到身水身汗,好奇個朋友做乜要約咁吊腳之處!?一入去店舖唔大,四五張枱,但佈置得己有巴黎咖啡店茶座感覺,用淺藍色做底色主調。朋友已經叫咗個類似雞扒炒蛋、另一個係煙三文魚牛角包、我遲到,見到餐牌竟然有漢堡包,就是最簡單的,胭脂有冇料到。朋友話佢嘅雞扒好食但係我食落去都係大路貨,冇乜特別,但叫做有用心煎香左有啲金黃色,唔太乾身,火喉處理得好。合格!個煙三文魚牛角包,就明顯係來貨加工,都唔使-唔會係自己做包。同我個漢堡包出場,包身係有立體感,鬆軟嘅,重點係一切開個厚身漢堡牛扒,有少許肉汁流出,一入口,好熱,令到口感好充實,亦都因為廚房控制個火好明顯係有功力,火喉夠!所以能夠逼出漢堡牛扒裏面嘅脂肪香味。因為已經十點幾,客人唔多,得兩枱,我廚房類似大廚的後生仔,出咗嚟樓面,傾左幾句原來就係負責廚房既,我估係老闆之一,因為都見到真有心,佢想同客傾,及了解客人嘅評語,得知啲漢堡牛扒係自己用安格斯牛肉攪的,難怪咁有質素。但好奇怪,早餐我杯咖啡係要另外加錢計的。
但好奇怪,早餐我杯咖啡係要另外加錢計的。