2009-09-20
星期六的一個晚上,到意粉屋吃飯叫了一個「黑白雙脆雲吞」套餐︰南瓜湯、黑白雙脆雲吞、紅酒燴牛尾煲配闊條麵,另外再叫多個水蜜桃雪糕班戟南瓜湯︰味道偏淡、稍甜少許,南瓜味不足,只是一碗很普通的南瓜湯黑白雙脆雲吞︰主角出場了!兩塊狹長的意大利雲吞,再上兩大塊分別黑、白色的炸薯片。意大利雲吞的皮嫩滑,內裏的涵則有菠菜、鮮蝦、帶子等,再加上其獨有的醬汁。口感幾鮮,而散發出獨特的意式風味。一字記之曰︰正! 紅酒燴牛尾煲配闊條麵︰紅酒燴牛尾本身就唔錯,牛尾汁較得相當野味,令人垂涎三尺;可惜牛尾肉唔多、骨太多,令整個牛尾煲感覺份量唔太夠。闊條麵就好似未煮熟般的,黏在一起;以意粉屋這意粉專家的地位,這碟闊條麵算失敗了!水蜜桃雪糕班戟︰班戟煎得薄而香,火喉較得唔錯,配搭起水蜜桃、雪糕,份外覺得好味!今次意粉屋的食物算是有讚有彈啦!
今次意粉屋的食物算是有讚有彈啦!