2023-06-25
今日去試左間位於中環士丹利街嘅新餐廳 - War Rooms by Top Blade. 由士丹利街入口,先見到Top Blade Steak Lab,之後經過落一條長樓梯,就到達今日嘅主角 - War Rooms 。餐廳 idea 源自於二戰功臣英國前首相邱吉爾,就連所有嘅Menu & wine list 都係 ‘機密文件’,估計亦因為咁,所以餐廳先設置於地下,模仿二戰時期嘅地下辦公室。餐廳一共有五張枱,都係梳化卡位形式,私隱度都算高。一般建議最多坐6個,如果大group 人過嚟食,就要分開2張枱坐。餐廳全部都係食 set menu頭盤係手工麵包配烤骨髓 - 麵包焗得好脆。至於牛骨髓,係一道比較難掌握嘅菜式,略嫌焗得唔夠香,所以有少少油膩,亦偏細秘製意式生牛肉有驚喜,同一般用tenderloin既做法唔同。War Rooms 用左 Flat Iron 加意大利黑醋同橄欖油,食落去有口感得來又又有肉香850度牛串用左牛橫膈膜位置既肉,燒得㴝唔太乾身、牛味濃郁,口感唔錯乾式熟成澳洲和牛舌芯比較少食dry aged 既牛舌,一樣有驚喜雖然厚切係和牛舌芯,即係牛舌最中間亦都係最油膩嘅位置,但
餐廳全部都係食 set menu
秘製意式生牛肉
850度牛串
用左牛橫膈膜位置既肉,燒得㴝唔太乾身、牛味濃郁,口感唔錯
乾式熟成澳洲和牛舌芯
比較少食dry aged 既牛舌,一樣有驚喜
雖然厚切係和牛舌芯,即係牛舌最中間亦都係最油膩嘅位置,但可能因為熟成咗嘅關係,食落口完全唔油膩,牛肉味亦都好突出😋
西班牙凍湯
用咗幾款蔬菜製成嘅菜湯,清一清個口😝為食牛扒作準備,不過略嫌唔夠多層次
廚師發辦牛扒三重奏(建議由照片左至右開始食起)
1. Prime 封門柳 - 肉味最濃,建議一開頭先食
2. 28天乾式屬性Prime 牛板腱 - 今日至愛❤️dry aged 左之後完全鎖住肉汁,而且煎得剛剛好,又乾身、又重肉味、口感一流
3. 澳洲M9朱古力和牛 - 油脂最豐富,所以建議最後先食,朋友都鍾意呢個
頂級M9+和牛煲仔飯
原本以為直接食甜品,點知原來仲有個煲仔飯。估唔到食牛扒會食到煲仔飯,從真係有生米煮成熟飯煲仔飯,有驚喜。煲仔飯仲有最重要嘅飯焦,配上和牛一啲都唔油膩。雖然大家都食到好飽,但係依然清曬。
甜品:蕃紅花雪糕配上葡萄牙陳釀十年砵酒
砵酒係店主推介,所以我哋另外叫(本身個餐冇嘅),真係一流,味道亦多層次而甜味剛剛好。
可能唔係好鍾意食雪糕嘅關係,所以覺得甜咗少少。如果係sorbet 我會更加喜歡😝
今晚體驗一流,好開心嘅晚餐,成個Menu嘅setting都好有心思,feel 到好有心去做,開咗一兩個月算係咁。店長都好好傾亦都分享佢哋嘅生意之道,互相交流美食知識。覺得好適合香港嘅牛魔王過嚟試吓👍🏼