世貿中心翻新咗之後冇以前咁死氣沉沉,亦都多咗好多唔同嘅商舖。係行街嘅時候,無意之間發現咗呢一間過江龍,其實當時最吸引嘅位係亀井鮨係全港首間主打「生酮壽司」嘅舖頭,但係由於我真係好想食澱粉,所以最後都係嗌咗其他嘢,如果下次去嘅話一定會試一試。‣ 北海丼 $288每間餐廳嘅北海丼都會有啲唔同,例如有啲北海丼會有白身魚或者吞拿魚。而亀井鮨嘅北海丼有三文魚、帆立貝、蟹肉、蟹籽、日本海膽同甜蝦,咁啱都係一啲我好鍾意嘅刺身。三文魚嘅肉質細嫩,對我嚟講魚肉肥瘦適中,同時都帶有魚香,我忍唔住再額外嗌多咗幾塊三文魚。帆立貝質地相當柔軟,唔會有腥味。其他刺身就正常發揮,但海膽略嫌腥味較重。‣ 香蔥鮪魚腩蓉丼 $198食落去嘅時候覺得鮪魚腩蓉丼比起想像中出色,佢喺香蔥混合飯素,令魚香味道更加突出。而我覺得魚蓉食落去個口感相當之綿密,同時魚本身都好新鮮,所以每啖你食落去都會覺得好幸福。‣ 雜錦天婦羅 $128本身對天婦羅冇太大嘅期望,但我覺得係有驚喜。天婦羅外表睇落金黃酥脆,唔會覺得個炸衣太厚,食落去好似成口炸粉。最驚喜嘅位係佢真係可以保持到食材本身嘅口感同埋風味,就好似香菇,咬落去嘅時候啲汁係口腔入面爆發出

‣ 北海丼 $288

‣ 香蔥鮪魚腩蓉丼 $198

‣ 雜錦天婦羅 $128
本身對天婦羅冇太大嘅期望,但我覺得係有驚喜。天婦羅外表睇落金黃酥脆,唔會覺得個炸衣太厚,食落去好似成口炸粉。最驚喜嘅位係佢真係可以保持到食材本身嘅口感同埋風味,就好似香菇,咬落去嘅時候啲汁係口腔入面爆發出嚟。當然佢嘅炸蝦都處理得唔錯,可以保持到蝦嘅嫩滑彈牙。但我覺得比起炸蝦天婦羅,佢啲蔬菜天婦羅更加值得一試。

#foodbara_diary
2024-03-10