2017-06-08 625 瀏覽
今日同男友喺荃灣覓食,心血來潮想食西餐,揀咗嚟意粉屋試下有咩好食先~由為食嘅我發板,叫咗一款前菜,兩款主菜,兩個人食啱啱好~首先上菜嘅係前菜:哈密瓜風乾火腿伴意大利黑醋,我本身都鍾意食ham,見呢度ham配意大利黑醋都係70蚊左右,都幾抵食,梗係叫番碟啦!鹹香嘅ham連埋爽甜多汁嘅哈密瓜一齊食,味道balance,加上香濃黑醋吊味,食完忍唔住要再食,好快已經俾我哋KO 晒!食完冇耐,第一款主菜:丹麥豬鞍架原隻大啡菇牛肝菌意大利飯就嚟喇!豬鞍大大件好有份量厚切豬鞍煎到有格格網紋,閃令令好嫩好多汁咁,我即刻快手切好,同男友趁熱share,厚肉都嚟唔鞋口,咬落香口有汁,尤其近骨位特別嫩同juicy,個人覺得豬鞍比豬扒好食o架,而且唔係周街有得食!risotto真係有原隻大啡菇,真材實料,飯粒軟硬適中,都ok索汁有菇香,唔錯~厚切豬鞍食到一半第二款主菜上場!!就係北海道帶子‧日本魷魚墨汁意大利粉,男友一見即刻心心眼,因為意粉份量好夠,佢實滿足咁話喎~我就梗係將重點擺喺大大粒北海道帶子度啦!煎到啱啱好熟,相當鮮嫩其實想搶埋男友嗰粒帶子食,不過算啦唔好成日蝦佢hahaha,我食多幾件魷魚算喇,魷魚

由為食嘅我發板,叫咗一款前菜,兩款主菜,兩個人食啱啱好~

哈密瓜風乾火腿伴意大利黑醋

豬鞍大大件好有份量

厚切豬鞍

北海道帶子‧日本魷魚墨汁意大利粉
其實想搶埋男友嗰粒帶子食,不過算啦唔好成日蝦佢hahaha,我食多幾件魷魚算喇,魷魚完全唔靭仲幾鮮添,都幾有驚喜~食完個嘴烏捽捽,記得飲啖水抹乾淨個嘴先嗌埋單,唔好嚇親人呀hahaha

呢餐同男友都覺得唔錯,下次再嚟試吓其他嘢先~~