2019-10-22 584 瀏覽
之前搭巴士經過彌敦道有一棟全部都係餐廳既大廈,想試好耐。咁啱今日約咗朋友食飯就約咗佢去呢幢大廈搵食!係個lobby睇到樓高二十幾層既餐廳簡介,有好多餐廳真係揀到眼花撩亂。最後我哋揀咗呢間打邊爐,事關天氣開始轉涼,係打邊爐嘅好季節。一出lift餐廳門口有個好大嘅魚缸入邊有好多唔同嘅觀賞魚。餐廳面積雖然唔大,但目測都有十幾張枱,可以坐20-30人。坐低左之後職員會介紹湯底,湯底選擇都好多除咗有平常嗰啲湯底之外,仲有雞煲、辣煮海螺雞湯、花膠雞湯等等。我地先揀湯底之後再慢慢揀餸。因為我同朋友都keep fit中,所以揀咗個好清嘅豆腐清湯鍋。等左一陣湯底就到la,估唔到咁清嘅湯都有架都唔同嘅配料,好似大蔥、蕃茄、秀珍菇。個湯雖然好清但飲落好清甜,啱晒女士或者有小朋友嘅朋友。睇咗個Menu都好多款嘢食可以揀,有丸類、餃類、肉類、海鮮類、菜類等等。我同朋友得兩個人,食得唔多,更係揀啲特別啲嘅嘢食啦。我哋叫咗個廚師推介嘅爆芝響鈴,響鈴係即炸,嚟到嘅時候係熱辣辣,中間見到有芝士溶。水滾燙大約一兩秒就食得,口感好脆,入邊d芝士味有啲似車打芝士,好好食同響鈴好夾。打邊爐我最鍾意就係食啲手打嘅丸。佢呢度好多選

豆腐清湯

爆芝響鈴

打邊爐我最鍾意就係食啲手打嘅丸。佢呢度好多選擇,我哋就梗係叫一個乜都有嫁啦,一次過試哂吾同味。最好食係芝心牛丸,牛丸好爽口,一咬入邊有好多芝士爆出嚟。最特別嘅係黃金海膽黑墨丸同埋蟹粉墨魚丸,入邊真係包左啲海膽同埋蟹肉,估唔到海膽用來做熟食都幾好食。

十全大寶丸

手打生拆蟹粉墨魚丸

我同朋友本來都唔係好食牛,肥牛打邊爐就見得多啦,牛柳粒打邊爐真係第一次,我哋叫咗一份嚟試吓。因為牛柳粒比較厚,打邊爐有啲難掌握幾時食得,我哋試過幾次,大約煮6分鐘就剛剛好唔會太熟又唔會太生。食落比起一般肥牛牛味更重,中意食牛既朋友值得一試。

牛柳粒

我同朋友兩個食咗大約五樣嘢,埋單五百幾蚊,價錢都唔算平,但質素唔錯。
豆腐清湯
爆芝響鈴