2021-06-26
前兩晚六點做完嘢,行去搭地鐵見到有樓下冰室,順便同同事食完飯至分手,香港島呢間樓下冰室喺正鰂魚涌地鐵站對面,非常之方便。花膠雞米線 $78,好開心😚係雞脾,黃油雞香,花膠有成三大塊,可以淋多少少就更好,啖湯好飲。蠔仔肉碎泡飯 $55,多蠔仔多配料,味香湯濃,真係好適合配泡飯👍🏼雜菇娃娃菜$40,娃娃菜份量好多,每件1/4棵,可以令到D菜唔會太淋,有咬口,亦容易吸收湯汁,去開茶餐廳食菜嘅我,呢個價錢覺得抵食。瑞士雞翼三隻$36,瑞士雞翼、雞髀係佢哋招牌菜式,見介紹係用頭抽瑞士汁豉油、八角、桂皮等等材料調校而成,肉質鮮嫩,食過真係名不虛傳。炸韮菜餃八隻$35,叫得韮菜餃嘅食客,九成半都係鐘意食韮,好多地方韮菜餃係無乜韮菜,甚至無韮菜味😓,呢間樓下冰室,包足韮菜,啖啖韮菜香味😍半價飲品,紅豆咖啡原價$28,半價後$14;鹹檸七原價$24 ,半價後$12 ,鹹檸七原來係龍鳳檸檬,即係鹹檸檬+新鮮檸檬🍋,正!!