2015-04-20
食完拉麵嚟啪啡,12點幾尚算早但都要等位,好彩一個人唔使5分鐘就入座。首先要Flat White,泡面有粗粒未與啡充分融合,好在飲落尚算柔滑,奶脂及啡味平衡,但我唔係好飲到啡底特性。問Barrister,佢話店方希望將咖啡帶給更多客人認識,於是house blend咗兩種質感嘅espresso:香氣型、口感型。而latte, flat white, piccolo嘅咖啡底都係用口感型。飲完水,我決定各款要一杯espresso試真啲。首先嚟咗香氣型先,用Guatemala、Ethiopia Yirgacheffe兩種豆。一上已經聞到好濃郁嘅果酸及花香,夾雜著點點煙燻味,每一秒隨住溫度改變,香氣產生輕微變化,嗅著聞著,淺嚐一口帶強烈酸勁,餘韻有點甘橘皮氣息。由於要抓緊時候而且太吸引,我少有地唔記得影相😱飲咗好幾啖水清味蕾,嚟第二杯口感型。用咗 Mexico, Brazil, Honduras三種豆,面層嘅creama比香氣型厚,油色亮麗,飲落口感厚滑,與剛才酸度高稍嚡口嘅一杯比較明顯柔順得多,餘韻帶深沉嘅果仁類味道。終於明白點解Flat White嘅泡打得唔夠細緻都有柔順口感,全是咖啡底子
飲咗好幾啖水清味蕾,嚟第二杯口感型。用咗 Mexico, Brazil, Honduras三種豆,面層嘅creama比香氣型厚,油色亮麗,飲落口感厚滑,與剛才酸度高稍嚡口嘅一杯比較明顯柔順得多,餘韻帶深沉嘅果仁類味道。終於明白點解Flat White嘅泡打得唔夠細緻都有柔順口感,全是咖啡底子好的功勞。
個人貪心,希望咖啡既有香氣複雜性又有厚滑口感,barrister話呢個世界好公平,比較難兩者兼得。仲比意見我,話下次可以嚐試用非洲豆用hand drip,可以有較強嘅層次感同口感。
咖啡與紅酒世界一樣,很有趣很廣闊,我仍在努力學習中。