2017-10-19 2340 瀏覽
强记小厨我好多年前睇开饭嘅时候就发现,13年嘅时候嚟过,当时觉得一般,因为点咗白切鸡,香港啲鸡同广州嘅有差距,品种不同,不好比较。这次扫咗三家茶记或者甜品之后,因为要嚟旺角坐车,所以决定Encore,从尖沙咀去红磡攞完行李翻嚟,再嚟旺角,而且攞住二十几公斤嘅行李,都咪话唔攰。来到七点多啲,店内已经满座,好彩最后一张双人台俾咗我哋。老板态度非常好,我哋行李放门口,佢帮我哋睇住。然后啦啦声点咗三个菜,叫加快,担心得一个钟,唔够时间食,错过巴士。然而菜很快就上完了,一个蚝饼,一个金稻牛柳粒,一个椒丝腐乳炒通菜。出品方面,通菜係最好食嘅,虽然啱啱从泰国翻嚟,几乎日日食通菜,但係碟菜仲係好快扫完,也係唯一扫完嘅菜蚝饼非常大份,也很脆,很香蛋味,但係有点过火,有点太硬,影响了口感,主要係我哋唔係好饿。牛仔粒就更加油了,在炸米中加夹杂很多牛肉,但係实在食唔攞,勉强食晒牛肉就算了,后来唸翻,要果味牛仔骨可能会清爽啲。但係这家老板又是十分好人的一个,同声同气,非常帮手。买单两百二十几,比东宝便好多。下次有机会再Encore。
来到七点多啲,店内已经满座,好彩最后一张双人台俾咗我哋。
老板态度非常好,我哋行李放门口,佢帮我哋睇住。
但係这家老板又是十分好人的一个,同声同气,非常帮手。
买单两百二十几,比东宝便好多。
下次有机会再Encore。
金稻牛仔粒
蚝饼