2019-03-30 57 瀏覽
朋友建議去初心冰室食飯,聽個舖名起初以為是港式茶餐廳,去到原來是西式餐廳😁。食物款式是普遍西餐廳食到的,不過價格相對大眾化,晚市套餐價格一般在100蚊以下。選了兩個套餐配有餐湯同餐飲。最令人滿滿歡喜莫過於加10蚊就可將普通餐湯轉酥皮湯,出面已經好少餐廳可以食到,當然要試下!酥皮同忌廉湯向來都是絕配👍🏼,酥皮講求新鮮,脆卜卜的口感,呢到絕對滿分。不過忌廉湯就稍為淡味,朋友喜歡淡味,我就鐘意咸多少少。第一道西冷扒配薯菜。齋看賣相已經不錯。七成熟的牛扒口感剛剛好,配上黑松露野菌汁味道更香更濃,無得彈👍🏼。88蚊價格就食到滿意牛扒,絕對是物有所值👍🏼。第二道鵝肝芝士牛肉漢堡配薯菜。漢堡包皮微微烘過,脆脆地,且厚度適中。呢款漢堡非常足料,牛肉厚厚的,肉質夠淋之餘又能鎖住肉汁🤤。配上煎香後的鵝肝,整個漢堡味道有層次,正!薯菜份量好多。我最愛飲的菜蜜都屬餐飲,無需加錢❤️。最後還有雪糕糯米糍送,好滿足。

2019-03-25