2016-06-12 777 瀏覽
炙熱味噌拉麵 $88之前已經聽聞過春園街新開左間打住正宗北海道風味的味噌拉麵店,剛巧今晚一人路經春園街,就入去試探一下虛實。麵店只賣三種口味拉麵,第一次食當然試number 1 銷量的炙熱味噌拉麵。店內有半開放式廚房,日本女廚師的廚藝一目了然,每碗湯底即叫即炒,先放油,後放芽菜,再放味噌,拋一拋鑊,用大排檔小炒式爆香配料,廚房頓時升起熊熊烈火!炙熱味噌拉麵,有荀片,一塊叉燒,叉燒上有薑蓉,再配上芽菜,大蔥。拉麵一上枱,指定動作飲啖湯先,初時以為是普通味噌湯的味道,嘩!!!好好味呀,湯頭非常惹味,咸淡適中,有鑊氣果度串,我咁大個仔都未食過咁好味的,再食面,面質彈牙,一路食一路覺得此湯只應天上有,再望一望那火之藝術女廚師,忍不住對佢直豎姆指,佢又含羞答答的報以多謝的微笑,有意思,有意思!叉燒肥瘦適中,再配搭薑蓉同吃,又是神來之筆!最後以依依不捨的心情去喝下最後一啖湯,如果個碗食得的話我做我會食埋!都係果句,把湯一飲而盡這是對一碗拉麵的尊重吧!それはそれのためにラーメンについてのスープボウル排水しました!
炙熱味噌拉麵 $88

炙熱味噌拉麵