2023-10-16 842 瀏覽
作為一個年輕人☺️我都好鐘意飲茶食點心。而喺上環至西環一帶又唔知點解咁多細細間嘅一盅兩件。今日嚟到上環搵食buddy嘅同事推介嘅新興發點心。網上search不難發現另一間,只差一個字嘅人氣點心店,而今日我哋食呢間好似無咁多人介紹過🤔中午食飯時間,店內坐滿人但不至於排隊,而大部分食客都有返咁上下年紀,似乎熟客為主🥸出乎意料之外,佢哋嘅生煎包好好食,有原隻爽口蝦仁混合豬肉,包身軟熟,不油膩👍👍蝦餃,外皮唔會蒸爛咗,蝦餃皮仲有少少煙韌,蝦肉鮮甜爽口(而家都比較少會食到)。燒賣都做得好好,豬肉嫩滑而唔會過實,比起各大連鎖品牌酒樓都要優勝!上湯腐皮卷原本無諗住介紹,但因為佢哋放咗魚肚去吸收上湯而加分,仲要魚肚處理得宜!無我怕怕嘅「膠」味。最近我食過嘅周記會話佢哋煎炸物好出色,而新興發蒸點心係一流!🥰