2021-09-15 345 瀏覽
入到餐廳見到環境幾闊落, 仲有4張tatami 位望住成個尖沙咀,裝修都好日本,感覺好舒服。食物上主要食燒肉,都有少少飯、麵類嘅選擇。燒肉可以散叫、亦可叫set,我地今次叫咗omakase set ,每位$699,有酒精同無酒精飲品都係任飲嘅。餐牌嘅肉類會每次唔同,職員都有主動講返有d 咩唔同,今次我地每碟肉都係牛嘅唔同部位,唔食牛肉嘅朋友仔食前建議打黎問吓。首先就有韓國嘅伴餐黎,有兩種泡菜、青瓜同芽菜,仲有一盆大沙律,再加一碟牛肉他他加紫菜。呢碟生牛肉同我地平時去韓國食嘅好唔同,佢嘅油脂分布多d 同好平均,加上生雞蛋同紫菜一齊食,入口即溶又唔油膩。我地叫咗兩杯炭酸系嘅飲品,檸檬汽酒同沖繩菠蘿汽酒,我覺得菠蘿味嘅好飲d。我地食哂d 生牛肉之後,我地就食火炙和牛壽司🍣,配上即磨山葵,又係入口即溶。食完咁正嘅頭盤之後,主食就黎啦,就係一碟和牛橫膈膜,一碟紫菜芝麻葉海膽,職員教我地用爐將牛輕輕燒到半生熟,再放落海膽一口食哂,哇哇哇,嗰個口感同味道非常豐富,最後湧出芝麻葉嘅味道。再黎就係特上牛舌同黑毛和牛牛柳,職員好細心介紹點燒同要襯邊隻特備醬汁。呢度嘅牛舌係厚切同比較大塊嘅,所以燒嘅時間會比

沖繩菠蘿汽酒,我覺得菠蘿味嘅好飲d。

再黎就係特上牛舌同黑毛和牛牛柳,職員好細心介紹點燒同要襯邊隻特備醬汁。呢度嘅牛舌係厚切同比較大塊嘅,所以燒嘅時間會比較耐,但係燒到差唔多全熟都唔會韌。牛柳一碟都有6-7塊,每塊中間都有少少脂肪,燒嘅時候比較容易熟,食落口肉汁豐富,好重牛肉嘅香味。

之後,就到海膽甲羅燒、兩碗生蛋拌飯、加一碗大根漬物出場,職員會幫手燒個甲羅燒,燒嘅時候佢叫我地食住個大根先,大根係用咗柚子醬做涼拌,相信係比我地去油膩感。職員落咗少少黑松露豉油落我地個飯到,叫我地將生蛋同岩岩燒完嘅蟹膏海膽撈埋一齊食,我覺得呢個同出面日本餐廳食嘅質素差唔多,冇咩特別大驚喜,個豉油冇咩黑松露味。

其實我地都已經好飽啦,原來個餐仲有個一口冷麵,我地快快手食完,再食雪糕。

總括嚟講,職員服務態度好好,環境裝修得簡潔,食物質素高上,好值得再黎,個日眼見好多人都慶祝生日,絕對係一個慶祝嘅好地方。咁多樣食物,我最鍾意食牛柳肉😄
牛柳肉
  • 牛柳肉