2019-12-19
天氣涼咗, 三五知己當然在一樣去打邊爐, 啲人成日諗到九龍城, 今次我就選擇咗遠少少嘅紅磡, 去試一間人哋推介嘅打邊爐。湯底, 由於有朋友嗜辣, 又有朋友滋陰, 所以我哋揀咗一半麻辣一半魚翅雞湯。 兩個湯底都在水準之上, 尤其是係個魚翅雞湯, 魚翅份量十足一啲都冇偷工減料, 雞湯好飲到我要添飲兩次。對於我嚟講, 牛肉係打邊爐嘅主菜, 你好少聽到去打邊爐 啲人話啲魚好食啲菜好好食, 但係就一定會講話啲牛好唔好食, 我就習慣用圖片說話。 我夠膽講呢一間係我呢兩年打邊爐食過好食嘅牛肉, 但係價錢就同出面嗰啲一樣, 完全超出性價比,極力推薦。仲有好多其他特別嘅菜式, 另一本推薦係佢哋包嘅餃, 推薦芝士同黑松露, 我邊打呢篇文章邊流口水, 嗰種豐富嘅質感真係令我好難忘。再嚟係呢個露筍, 外型好吸引, 一向唔鍾意食滑潺潺東西嘅我, 浸完麻辣湯底個口感好特別, 一個人食咗四條。成個過程坐得好舒服, 呢間邊爐大部分都係梳化椅, 唔似得 有啲 要坐櫈仔逼,總括嚟講呢間打邊爐唔好十分我會畀到九分, 嚟緊呢個冬天將會使唔同嘅打邊爐, 到時再同大家分享。