2024-11-06
趁今日放假食個豐富啲嘅午餐,選擇有牛/豬/雞/羊,有d仲可以配蝦/鵝肝/三文魚。餐廳仲有特別推介,我就叫咗Prime 牛肩胛牛扒,跟黑松露牛油,加$58有酥皮湯、薯條同特大杯裝飲品,難得嘅係冷熱飲品係同價!酥皮湯係忌廉蘑菇湯,忌廉湯好Creamy唔會係水汪汪,同酥皮一齊食好夾。牛扒一上枱石燒嘅熱力好澎湃,未食已經聞到好香,煎到差唔多就將牛油搽上表面等佢溶透,店員亦好細心幫手整,按自己鍾意嘅生熟程度調教。牛肩胛牛扒油脂感較重,牛味比較濃,鍾意牛味濃嘅我岩哂。薯條香脆,就算墊底嘅薯條都冇淋晒。特大杯裝凍朱古力真係超大杯,好抵飲!朋友叫咗美國平鐵牛扒,上菜時已經切件,更方便控制每件嘅生熟度,食落質感比牛肩胛牛扒瘦啲,但味道都唔錯!加$38有忌廉湯、揀咗意粉同青檸梳打。意粉質感唔會煮過龍,蕃茄醬係偏甜嘅味道,幾好食。青檸梳打帶酸味,解油膩感一流!