2020-04-26 541 瀏覽
最近天氣開始轉熱,個人冇乜胃口,所以想去食下辣野,刺激一下味蕾。聽朋友講過十二味功夫嘅四川菜唔差,所以我同男朋友就決定去試下。我地今個月總共幫襯左兩次。第一次,我地叫左酸菜魚,辣子雞丁同埋紅糖糍粑。首先要讚下個酸菜魚,個魚嘅份量好多,唔會比唔足料,而酸菜都係好味嘅。至於個辣子雞丁,味道唔錯,好麻辣又好香花椒味,我都幾鐘意食e個,但我男朋友話冇肉食,佢麻麻地😂 佢話下次想試下佢地個口水雞多d。最後個紅糖糍粑,我男朋友本身好鐘意食,而佢就話好好味,好 Q彈,而我就一般般啦,我比較鐘意食日本果d麻薯多d..整體黎講我地第一次食得好開心同滿足。至於第二次,我地就叫左麻辣水煮魚,口水雞同拍青瓜。我地一至都認為水煮魚係 fail 嘅,今次魚嘅份量唔太多,同埋我地覺得唔太正宗,我地下次一定只會叫返個酸菜魚...至於個口水雞就好味,下次可以再叫,而個青瓜,調味都係 hea hea地,冇乜 heart,可以唔洗叫。

• 酸菜魚
  • 川式口水雞