2022-09-05
以lunch嘅價錢, Haku交足功課。全無預先訂位,失驚無神衝左入去,好彩仲有Table位, counter已經全部被預約。Waitress嘅細心係真心要讚,佢留意到我同老細兩個交換位坐,然後就過嚟問我地係咪唔ok, 有冇野佢可以幫手。 原來係女朋友對個座位嘅毛毛質地敏感,佢立即offer用餐巾佈滿座椅位置。未開始食,我立即對呢間餐廳加分。是日午餐係6道菜的Tasting Menu, 由毛蟹春卷做開場,蟹肉非常鮮甜。緊接係鰹魚汁漬炭燒拖羅,味道還可,完全唔油,反而有啲清爽。然後白色一片片嘅係魷魚片配海澡汁嘅沙律,呢個唔係我杯茶。中間隔場有茶碗蒸,我見到上茶碗蒸,覺得唔係lunch就係咁hea呀?越平淡越有驚喜,老細平時最憎食茶碗蒸,佢都話正!將Egg Benny 變成茶碗蒸,真係一絕。 最上一層係Holland Sauce嘅foam, 中間係用蒸蛋,最低層係用Smoke Bacon做出嚟嘅高湯。呢個配搭真係一絕,確實係亮點。嚟到主菜部份,我叫咗法國藍龍蝦,老細叫咗北海道石班,唔駛講就一定係法國藍龍蝦勝!半熟嘅龍蝦肉,再琳上用龍蝦膏、蝦油和蝦湯所煮成嘅汁,帶有微辣,非常惹味。午餐接近尾
是日午餐係6道菜的Tasting Menu, 由毛蟹春卷做開場,蟹肉非常鮮甜。緊接係鰹魚汁漬炭燒拖羅,味道還可,完全唔油,反而有啲清爽。然後白色一片片嘅係魷魚片配海澡汁嘅沙律,呢個唔係我杯茶。中間隔場有茶碗蒸,我見到上茶碗蒸,覺得唔係lunch就係咁hea呀?越平淡越有驚喜,老細平時最憎食茶碗蒸,佢都話正!將Egg Benny 變成茶碗蒸,真係一絕。 最上一層係Holland Sauce嘅foam, 中間係用蒸蛋,最低層係用Smoke Bacon做出嚟嘅高湯。呢個配搭真係一絕,確實係亮點。嚟到主菜部份,我叫咗法國藍龍蝦,老細叫咗北海道石班,唔駛講就一定係法國藍龍蝦勝!半熟嘅龍蝦肉,再琳上用龍蝦膏、蝦油和蝦湯所煮成嘅汁,帶有微辣,非常惹味。午餐接近尾聲,去到甜品環節,石榴+牛乳雪芭, Ruby Chocolate +柚子Jello. 可能我麻麻地食甜野,所以我就鍾意Ruby Chocolate, 帶一啲海鹽味,幾特別。