2020-01-08
琴晚同老婆去開金鐘果頭,到夜晚想話搵間西餐食下,search 到呢間Odelice似乎口碑都唔錯,咁就過去試下啦。行到去門口,鋪面就唔算好起眼,不過裡面環境就幾cozy。而且入到去,侍應哥哥服務都好周到,即刻遞上餐牌不特只,仲好耐心咁同我地介紹左份menu。佢知道我老婆係大肚婆,仲好細心咁叫佢skip左啲生冷野。經過佢一番介紹,最後我地叫個黑松露蘑菇湯、呑拿魚牛油果他他。主菜方面因為真係比較餓,所以叫左三款:香煎帶子蕎麥薄餅、卡邦尼扁意粉,同埋西班牙黑毛豬。老實講,咁多款食物都真係幾出色,一樣都無令我失望。特別要點名介紹一下既係果個呑拿魚他他。本身上枱既時候,其實都好難想像到佢係點既味道。但當一食落口既時候,係有一種意想唔到既好味。呑拿魚既鮮、牛油果既淡,再配埋個日式醬汁酸酸甜甜既味道,成件事真係好夾,仲好開胃,我覺得呢個真係必食之選。另外都想講下個pizza。今次我都係第一次食蕎麥薄餅,口感幾特別,雖然佢本身無乜味,不過夾埋帶子同煙肉果啲食,成件事又係幾夾幾好味。至於個黑毛豬,都係好唔錯。紅酒汁好味,肉質又夠稔。而且佢切好晒一塊塊,一啖一舊,好方便!Carbonara都煮得好有少準,
老實講,咁多款食物都真係幾出色,一樣都無令我失望。
Carbonara都煮得好有少準,撈埋隻溫泉蛋落去,相當creamy。
呑拿魚牛油果他他
黑松露蘑菇湯