2019-02-04
銅鑼灣有咩美食?其實除了中、西餐,拉麵之外,今日俾我同朋友揾到一間由早到晚都可品嚐到既籠太子點心專門店。點心店裝潢新穎,牆身用上兩個主色調-白色同某T字品牌既青藍色,帶來清新及優雅既感覺,而燈飾既設計更是特別,亮眼既白燈下有兩隻雀仔面對面站著,甚是可愛 ; 座位寬敞舒適,沒有侷促感。這裡提供即製點心,款式五花八門,實在係樣樣都想食。煎蝦膠釀茄子($22)蝦膠鮮味爽彈,茄子軟腍多汁,一軟一彈,加上自家制醬汁,口感豐富。原隻鮑魚燒賣($34兩隻)燒賣上有原隻鮑魚,鮑魚咬落有嚼勁 ; 份量大既燒賣,一人一粒,啱啱好。籠太子蝦餃皇($15兩隻)內餡飽滿,外皮彈牙。原隻鮮蝦腸($30)腸粉滑捋捋,蝦肉鮮甜又大隻, 沾上豉油,滋味無窮。家鄉咸水角($20)渾身金黃,脹卜卜 ; 外脆內糯,餡料豐富,超好味。黑椒金錢肚($29)黑椒汁濃郁,少少辣,金錢肚夠腍又入晒味,好惹味。瑤柱灌湯餃($30)湯頭鮮甜清香,灌湯餃入面有瑤柱、鮮蝦、冬菇、肉碎等餡料,一咬開,鮮香並至,蘸醋吃,美味不過。下次去銅鑼灣食飯,又多了這間美味點心專門店選擇喇。
這裡提供即製點心,款式五花八門,實在係樣樣都想食。
煎蝦膠釀茄子($22)
原隻鮑魚燒賣($34兩隻)
籠太子蝦餃皇($15兩隻)
內餡飽滿,外皮彈牙。
原隻鮮蝦腸($30)
腸粉滑捋捋,蝦肉鮮甜又大隻, 沾上豉油,滋味無窮。
家鄉咸水角($20)
渾身金黃,脹卜卜 ; 外脆內糯,餡料豐富,超好味。
黑椒金錢肚($29)
黑椒汁濃郁,少少辣,金錢肚夠腍又入晒味,好惹味。
瑤柱灌湯餃($30)
下次去銅鑼灣食飯,又多了這間美味點心專門店選擇喇。