2020-11-16
閒日放工和朋友經過荃灣沙咀街,見到一間以串燒和燒海鮮作為賣點的小店,當然要去支持一下,食落至知 - 有驚喜!先講食物,呢間小店可以用「麻雀雖小 五臟俱全」黎形容。肉類方面,豬牛羊雞,每樣都有,仲唔話得嘅係,一串一串嘅肉類絕對係經過挑選而且有心思嘅排列,以羊肉串燒為例,羊肉同脂肪嘅比例就係剛剛好,羊脂太少就不會香口,太多又會導致臊味太重,小農夫便在這方便做到剛剛好。 羊肉串燒以外,不能不提嘅就係雞軟骨,除軟骨部分外,仲會附帶上適量的周邊組織,從而提升整體嘅口感。除左肉類串燒,另一賣點就是海鮮。 小農夫提供無限量嘅海蝦、生蠔、青口、鮮魷魚、八爪魚、多春魚等等,仲有重中之重嘅龍蝦,對於鐘意食海鮮嘅我們絕對係天堂。食物以外,燒烤爐亦係小見嘅自動旋轉式烤爐,岩晒我們這種懶人,省去了幫串燒翻身嘅工作,令我們可以更專心地進食。 調味料方面,更有三種燒烤醬汁和六種味粉,組合之多,可以令你每啖都係唔同嘅味道。有人可能怕自己動手,食物會唔熟或者過熟,但呢方面嘅貪心原來係多餘,老闆好有心思地將各種食物的燒烤時間都一一列出,站係客人角度解決晒所有煩惱。試問咁嘅食店,點可以大大力咁比LIKE 呢!