2018-01-26 426 瀏覽
同老婆去開呢頭買野,想搵個地方坐底hea下食下小食串燒果類,之後行行見到D間吉寸都算平民,價錢又不算太貴,原來呢間串燒店最大嘅賣點就係「平民」同埋「即燒」,所以同老婆坐底試試先,睇下菜單原來都有飯食。【溫泉蛋和風牛肉蓋飯】,點了個飯一來到聞一聞真係好香,牛肉夠晒入味,厚身大塊又入味,洋蔥夠淋,配埋溫泉蛋連埋上面啲蔥一起食,簡直無得頂,這個食完之後我本人值得推介!!!叫串燒之前我叫左杯自家制既【桂圓紅棗蜜】,勁香既龍眼同紅棗味加埋蜜糖不算好甜,食這些串燒點都叫返杯潤下喉。這個又是本人推介必點!!!之後我地兩個點左D串燒同海鮮【汁燒豬頸肉】(左上)用左甜甜既燒汁一起燒再加少少辣椒粉調味,非常出色,豬頸肉又夠彈口燒得來邊邊又夠脆口。【蝦豬串】(右下)用左秘製蝦醬既豬頸肉一齊燒,比想像中出色,唔算好鹹,非常之惹味。這個食完之後又是本人推介必點!!!【厚切嫩滑牛舌芯】、【汁燒京蔥五花腩】、【燒雞亦】、【汁燒金菇肥牛卷】、【咇汁糖心菠蘿】 厚身得嚟,不算大塊但勝在有肉感之餘,又夠爽口,而且嫩滑多汁,完全唔會乾。  勁多肉汁,厚度啱啱好,入口即溶,燒汁帶少少嘅甜味,調味掌握得唔錯。  燒得都不錯,皮

溫泉蛋和風牛肉蓋飯

之後我地兩個點左D串燒同海鮮

[牛舌] 厚身得嚟,不算大塊但勝在有肉感之餘,又夠爽口,而且嫩滑多汁,完全唔會乾。
[五花腩]  勁多肉汁,厚度啱啱好,入口即溶,燒汁帶少少嘅甜味,調味掌握得唔錯。
[雞亦]  燒得都不錯,皮脆脆的燒得黎D肉又有肉汁不會乾,我地所有D串燒都加左少辣。
[金菇肥牛卷]  燒到肥牛有微微的脆口,但連埋金菇一齊食又有肉汁流出來,燒得不錯。
[菠蘿]  燒完之後果肉既酸甜度變得更加甜實,酸既情度比較輕微,一大啖咬落去,甜實嘅菠蘿汁甜而不漏。

【流心芝士大啡菇】
隻啡菇都算大隻,最緊要係完全無咩草青味,淡淡嘅菇香加上滿滿嘅芝士同埋內裡加左流心蛋,夠哂滋味。

【爽脆露筍BB】、【豬仔脾】、【冬菇】、【煙肉露筍】
[爽脆露筍BB]  露筍BB燒得尚可,因為BB D隻食落有D渣。
[豬仔脾]  鍾意食啖啖肉既朋友,這個岩大家喇,他燒得不錯,最重要他燒得不會太乾,仲有肉汁流在裡面。
[冬菇] 味道都不過不失,火喉都控制得尚可,無話太燶、太乾
[煙肉露筍]  D隻煙肉露筍好得多喇,煙肉真係燒得勁香口,露筍勁爽脆。

白鱔
海鮮叫左【貴妃蚌】、【燒生蠔】、【白鱔】
[ 貴妃蚌 ]  燒得不錯,不算好大隻,不過勝在燒出來非常之鮮甜多汁。
[ 生蠔 ] $36/2隻,燒到出黎既生蠔都算大隻同肥美, 蒜香幾濃, 食落都幾新鮮多汁仲有少少海水味。
[ 白鱔 ]  白鱔燒得非常之出色,肉勁肥美,勁有彈性,皮燒得仲好脆口。這個食完之後又是本人推介必點多次!!!
2018-01-24
溫泉蛋和風牛肉蓋飯