整餐懷石料理午餐食得好舒服同滿足,裝修算係懷舊風,有點似劇集外交大使宴客地方咁,燈光柔和有氣氛,沒有落地玻璃少有睇唔到出面的酒店餐廳🤔,係密室啊🫢。服務員服務很到位,加茶上菜收盤有禮得體,主動解釋菜式,收盤時亦詢問客人味道意見,顯示瞓練十足。茶水為熱綠茶,食到最後店員會主動換成焙茶消滯。向經理查詢個set刺身五點有冇海膽,得到回覆係無。友人怕食唔齊唔比將蠔(每隻$150)同海膽(每份$4xx)兩樣一起額外order,只能2選1😖。最後選了每人加兩隻蠔,經理見我地喜歡食海膽主動幫我地upgrade刺身五點將其中一款變左做海膽😳。整個菜單設計得唔錯,除左大根外,味道都令人滿足,份量亦十足,友人食完後結果晚餐都無食到🫣。下次會再試埋晚餐。 前菜兩款(薯仔沙律、汁煮腐竹):薯仔沙律正常無特別。腐竹就驚人的豆香,涼涼的幾好食。 刺身(油金魚、醬汁油金魚、吞拿魚、元貝、海膽):醬汁油金魚一入口有少少辛辣品,其後醬汁咁襯出魚的鮮甜味。元貝及海膽size唔算大,份量可以,很鮮甜。 蠔🦪:新鮮肥美,醋汁蘿蔔溶調教適中,幾刺激食慾,上面啫喱可惜無咩味。 天婦羅三點(鮑魚、龍
茶水為熱綠茶,食到最後店員會主動換成焙茶消滯。

前菜兩款(薯仔沙律、汁煮腐竹):
薯仔沙律正常無特別。腐竹就驚人的豆香,涼涼的幾好食。

刺身(油金魚、醬汁油金魚、吞拿魚、元貝、海膽):

蠔🦪:

天婦羅三點(鮑魚、龍蝦、白玉粟米):
鮑魚:講真第一次食整成天婦羅,食落幾驚奇,有三片可以試真點味😂,佢保留到鮮鮑魚彈性同甜品,唔係唔好食,但個人都係較為喜歡刺身或汁煮。
炸龍蝦;肉質有少少過左火喉,整體仲晌接受範圍內。
白玉粟米天婦羅:全場唯一真預言家,超驚喜同好食,食落粒粒分明,鮮甜無渣,滿滿粟米香。

飛驒牛壽司
黑椒味略重,牛肉唔算肥唔算油,生熟到剛好。

大根煮雪蟹鉗:
大根聞落好香,煮得唔夠耐比較硬身,亦唔夠甜,佢同蟹肉唔多襯,唔入味,大根同蟹兩種味感覺完全分開,個人覺得全餐唯一敗北點。紫蘇花就落唔落都得。

烤西京魚:
香口魚肉鮮甜,甜到可以唔點沙律醬,魚肉滑身。稻碎唔知算擺盤定係可以食,炸得唔夠開爆谷出得一成,無食到。😂

茶碗蒸:
蛋香三文魚子湯汁香,整體很match,份量亦足夠。

稻庭冷面:
正常。

甜點:
黑糖雪糕或柑吉雪糕🍧,個人選左柑吉,食落第一啖會酸點外,之後都是甜味及滿滿柑吉香味,雪糕有柑吉肉碎。