2018-08-19 377 瀏覽
食過晚餐後,總是覺得要吃點甜品才完美。今晚隨意搵到呢一間甜品店,估唔到會有意外的驚喜。餐廳的間隔都是以小店格局,產品有頗多選擇,但最吸引我留意到的是這裡有個限量供應的燉椰青蛋白,佢標明係全港獨有。咁椰皇又真係食得多,但係燉椰青就真係未試過。於是就叫了一個椰青+一個椰皇。芒果椰皇芒果小丸子加椰皇呢個組合,淨係想像到已經知道係冇得輸。芒果香甜,小丸子煙韌,仲有一粒芝麻湯丸最特別嘅係佢入邊有啲用椰皇做的啫喱,好清甜椰皇肉好容易就刮到出來食,正燉椰青蛋白賣相平平無奇,材料亦十分簡單。但蛋白一入口,美味可口的椰香味即刻洶湧而來椰青味道不是太強烈,和蛋白剛剛混和成為一個極高質的甜品。而燉過的椰青肉帶一點爽口,配合滑溜的蛋白一齊食是幸福甜蜜的感覺如果天氣轉涼的時候吃這個燉椰青,應該會是最合適的。

芒果椰皇
椰皇芒果

最特別嘅係佢入邊有啲用椰皇做的啫喱,好清甜

椰皇肉好容易就刮到出來食,正

燉椰青蛋白
椰青燉蛋白

椰青味道不是太強烈,和蛋白剛剛混和成為一個極高質的甜品

如果天氣轉涼的時候吃這個燉椰青,應該會是最合適的。
椰皇芒果
椰青燉蛋白