2021-04-05 779 瀏覽
平日去開灣仔廈門街,行到盡處見到一間裝橫精緻嘅日式料理屋,本身只係想食個簡單午餐,竟然有驚喜!原先想點選四色刺身飯,但其中一款食材無貨,所以揀選咗蒲燒鰻魚飯自選定食 $118,包麵豉湯、主食、一款小食以及甜品。鰻魚飯上菜時其實無乜特別,甚至覺得個盒有啲細。但一食入口,鰻魚火喉控制得好好👍🏻,咀嚼落去時油脂連同微微嘅焦脆感並唔係間間日本餐廳都做到。雖然賣相平平無奇,但食材質素方面明顯店方係有好好把關,都好一段時間無食到入口即溶嘅蒲燒鰻魚,呢個鰻魚飯令人非常滿足👏🏻!魚八自選定食嘅組合選擇唔少,可以組配唔同小食做出唔同combo。今餐揀選咗炸餃子,另外嘅選擇仲有沙律、溏心蛋、手卷、刺身三品等等。餃子正正常常,甜品反而幾出色,但可惜掛住食無影到,但有機會會再次光顧。

蒲燒鰻魚飯

炸餃子