2022-06-26 798 瀏覽
今日要去深水埗買手作材料,見時間尚早,先去附近吃頓 early lunch。大熱天時,冇乜胃口,想食得清淡少少。喺寶血醫院斜對面見到有間越南餐廳,走近細看,門面光鮮,而且店外還擺放了不少小盆栽,風格清新舒服,加上見到餐牌嘅價錢都幾經濟,一於試下。餐廳由越南廚師主理,主打一系列正宗越南菜式,當中包括有越式飯類、湯河粉、特色撈檬、濱海、春卷及米紙卷等。我哋點咗香葉豬肉卷、米紙卷同一客撈檬。軟殼蟹米紙卷 ($55) 賣相好吸引,以煙韌嘅米紙皮包裹住炸到脆卜卜嘅軟殼蟹、自家製酸甘筍同青瓜絲等,食落口感好 fresh,同爽脆的生菜配合得天衣無縫,有助消暑。第一次食呢款香葉豬肉卷 ($56),好特別,賣相烏卒卒。外層微脆,內裡又不會太乾,入口啖啖肉香,加上中間仲混入咗少少紅蘿蔔粒,帶來多重口感。另外呢碗越式扎肉撈檬 ($49)  水準亦甚佳,扎肉爽滑有彈性,入口鮮味十足。檬粉粗身Q彈,爽口帶米香。加入碌冧,味道酸酸甜甜,帶魚露嘅鹹鮮,好開胃,與甘筍、青瓜絲、生菜絲同花生碎等拌勻一齊食,清爽又唔膩口,正!點河粉、撈檬或飯類等,會跟熱飲一杯,另外入座時,店員亦會為客人送上清香嘅班蘭茶,服務挺貼心。