2023-02-21 263 瀏覽
點心紙只有文子無圖片,咁開頭打卡既話都唔抱咁大期望,因為見係食點心,但出到黎嘩嘩嘩~做出沉浸式藝術感覺~即刻有改變諗法,同埋出食物都好快招牌菜❤️雀籠點心薈一共有6款點心,分別係翡翠蝦餃、鮑魚燒賣皇、懷舊芝麻卷、鰻魚酥、和牛天鵝酥及水晶菜苗餃。鰻魚酥幾特別,賣相似鰻魚壽司和牛天鵝酥含和牛肉碎,牛香味滿滿個汁都好夾鮑魚燒賣原隻鮑魚咁鋪喺面已經好吸睛。燒賣質,爽口彈牙。翡翠蝦餃,綠色餃皮塗上金色邊成個感覺好高級,入面都係原隻新鮮蝦😋食到舔舔脷水晶菜苗餃都係有蝦係入面同肉質彈牙加菜苗好好味懷舊芝麻卷好軟又夠彈😋好好味又唔會太甜必點❤️胡椒雞湯灌湯餃有蠟燭熱住燉盅,慢慢食都唔會變凍,夠哂細心;我就將佢留到最後先慢慢嘆,湯底雞味濃郁,有蟲草花喺入邊,湯餃非常大,入面包了蝦肉同肉。❤️紅米脆皮鮮蝦腸紅色皮嘅腸粉第一次見,中間夾住脆卜卜鮮蝦,咬入去又脆又啖啖肉,新口感😋❤️香煎蘿蔔烙入面係蘿蔔絲,顏色金黃、外皮酥香、層次分明,本身諗住蘿蔔會好滯唔敢食太多先,食埋其他先再留後,但最後俾我感覺係唔滯既,粉漿都唔會落得太多,成個感覺唔會好油膩❤️金腿津菜食左咁多肉就加個菜食下,金華火腿切得好細粒完全睇唔到所以就感受

招牌菜❤️雀籠點心薈
鰻魚酥幾特別,賣相似鰻魚壽司
和牛天鵝酥含和牛肉碎,牛香味滿滿個汁都好夾
鮑魚燒賣原隻鮑魚咁鋪喺面已經好吸睛。燒賣質,爽口彈牙。
水晶菜苗餃都係有蝦係入面同肉質彈牙加菜苗好好味
懷舊芝麻卷好軟又夠彈😋好好味又唔會太甜

必點❤️胡椒雞湯灌湯餃

❤️紅米脆皮鮮蝦腸

❤️香煎蘿蔔烙
入面係蘿蔔絲,

❤️金腿津菜
食左咁多肉就加個菜食下,金華火腿切得好細粒完全睇唔到所以就感受唔到口感,菜就無咩特別
2023-02-19
午餐