2023-04-02 765 瀏覽
平時甚少去港島東,今日去開西灣河嗰邊,順道四圍搵食。逛逛下無意中留意到呢間樓上店,幸好呢晚唔多人,walk-in都有位。呢度地方唔算大,但環境舒服,入面的裝修擺設都有點家的感覺,都幾切合到店名。今晚分別叫咗兩個晚餐料理前菜梅漬車厘茄秋葵沙律:車厘茄用梅漬方法製,第一次食,好香甜又冇平時食開的車厘咖有種酸酸地的味道,好食!家‧養生湯品蟲草花薯仔湯:飲得出完全無味精,好足料,好有住家湯水味道,原來仲有得添飲添!飯藜麥甘荀珍珠飯:加咗藜麥及甘荀粒,令到成碗飯更加健康小食(四選二)我地叫咗兩個sets,當然就試哂四款啦藥膳迷你醉鮑魚:藥膳味濃,鮑魚夠淋夠入味,下面有一塊白蘿蔔吸埋d汁,韓式泡菜豚肉片:無平時食開的泡菜嗰種辣,豚肉亦夠入味蟹肉牛油果他他:我本身鍾意食蟹亦鍾意牛油果,呢個小食好啱我口味,估唔到蟹肉同牛油果味道原來咁夾,兩樣都可以互相帶出各自味道日式炒野菜:入面有椰菜、甘荀絲同雜菇,味道正常發揮主菜慢煮挪威三文魚柳配青菜忌廉醬:滿滿的青菜忌廉醬好香濃,三文魚柳啖啖肉香煎北海道豚肉扒配蘋果醬:呢個主菜真係好有驚喜,豚肉扒外皮似係有少少炸過,入面肉質非常鬆軟,唔駛點咬咁,而且好入味。上面

今晚分別叫咗兩個晚餐料理

前菜
家‧養生湯品

藜麥甘荀珍珠飯:加咗藜麥及甘荀粒,令到成碗飯更加健康
小食(四選二)
我地叫咗兩個sets,當然就試哂四款啦

韓式泡菜豚肉片:無平時食開的泡菜嗰種辣,豚肉亦夠入味

日式炒野菜:入面有椰菜、甘荀絲同雜菇,味道正常發揮

主菜
香煎北海道豚肉扒配蘋果醬:呢個主菜真係好有驚喜,豚肉扒外皮似係有少少炸過,入面肉質非常鬆軟,唔駛點咬咁,而且好入味。上面淋上有蘋果粒的醬,蘋果味道唔會太甜,淡淡蘋果香唔會搶過肉味,估唔到呢個咁好食,絕對係成餐的亮點所在!
加錢升級甜品
日本蕨餅:煙煙靭靭,亦都係正常發揮
呢間小店主要係家庭式經營,同其中一位店主傾開,話佢家姐好用心咁鑽研菜式。

除咗呢度食物質素高,製作有誠意之外,不得不讚佢地的服務態度有禮親切,招呼周到,而價錢亦合理,成餐晚飯我地都好滿意。用心小店實在值得支持!
2023-04-01
  • 香煎北海道豚肉扒配蘋果醬