2019-08-08 42 瀏覽
上星期喺觀塘放工後食飯 畀我發現到有一間有"屋企飯"感覺嘅餐廳,位於駱駝漆三座1樓嘅新蒸武門,以蒸煮嘅小菜為主, 出街食飯普遍多鹽多油, 但呢間嘅味道絕對健康。好耐冇返過屋企飲湯,所以絕對要喺度品嚐佢嘅燉湯,“椰子雪耳燉雞” 每人一盅,用料豐富,椰子味極香甜,配合雪耳及鮮雞,絕對同阿媽靚湯有得fight。佢哋有多款餸菜選擇,難得有住家菜食, 首先離個濃湯節瓜浸魚滑, 節瓜雲耳配鯪魚肉,用高湯煮成, 又清新又健康, 最後連所有高湯都飲埋, 一啲都唔好嘥。另外豉汁帶子蒸豆腐, 豆腐配想帶子再加埋豆豉一齊蒸, 清得離食到帶子嘅鮮味,而豆腐又滑又好味。最後梗係要試埋佢嘅紅棗杞子荷葉蒸雞,98蚊呢個價錢非常抵食,用荷葉包住鮮雞紅棗杞子粉絲同金菇,保持鮮雞嘅嫩滑,紅棗杞子帶甜味,而粉絲金菇索咗雞汁,非常好味,呢個蒸雞絕對推介。平時少返屋企食住家飯,“新蒸武門”絕對適合無飯煮婦既朋友, 清新健康又好味。