2009-03-29 42 瀏覽
今晚星期三, 有個朋友生日. 佢未來過 ~九龍城 的 , 因為好近我地住處,又有張 Coupon, 咪帶佢來囉試下.當晚的 dinner buffet, 客人得 6 乘滿. 可能呢排好多酒店都同時送出左特價 Coupon,分散左食客 客源囉. 佢今個月Topic 系: 燕窩, 龍蝦, 松露菌 . 所謂 , 其實系. 3/4 寸長果 D. (唔系波士頓).重有 4 款用中蝦煮的菜式, 喜歡食蝦的的好開心.有, 凍中蝦, 海鮮煲, 茄汁蝦碌, 印式辣蝦. 宣傳上寫左 5 個主題美食, 系威系勢咁. 但當晚只出現其中一個 , 宣傳單張上又無寫每晚輪出其中一個, 這樣我覺得有點取巧囉. 同埋個 有腥味, 無 mug香味. 另一個湯系'杰'既菠菜湯. ok ga. 當晚的 , 仍然系我的至愛, 仍然是水準之作, 有甜味, 新鮮. GOOD! GOOD! GOOD!除左檸檬外, 系海鮮檔有 6 款醬汁可配答.我喜歡. 佢有個凍海鮮檔, 凍蟹, 青口, 中蝦, 龍蝦仔...... 有個刺身檔, 壽司, 冷面. 都是極普通的無味貨色. , 無魚翅,
今晚星期三, 有個朋友生日. 佢未來過 ~
九龍城 [富豪東方酒店] 的 [園林咖啡室 La Plantation],
因為好近我地住處,又有張 Coupon, 咪帶佢來囉試下.
當晚的 dinner buffet, 客人得 6 乘滿.
可能呢排好多酒店都同時送出左特價 Coupon,
分散左食客 客源囉.

佢今個月Topic 系: 燕窩, 龍蝦, 松露菌 .

所謂 [龍蝦], 其實系[Mini龍蝦仔]. 3/4 寸長果 D.
(唔系波士頓).
重有 4 款用中蝦煮的菜式, 喜歡食蝦的的好開心.
有, 凍中蝦, 海鮮煲, 茄汁蝦碌, 印式辣蝦.

宣傳上寫左 5 個主題美食, 系威系勢咁. 但當晚只出現其中一個 [龍蝦湯],
宣傳單張上又無寫每晚輪出其中一個, 這樣我覺得有點取巧囉.

同埋個 [龍蝦湯]有腥味, 無 mug香味.

另一個湯系'杰'既菠菜湯. ok ga.

當晚的 [煙三文魚],
仍然系我的至愛, 仍然是水準之作, 有甜味, 新鮮.
GOOD! GOOD! GOOD!
除左檸檬外, 系海鮮檔有 6 款醬汁可配答.
我喜歡[泰酸辣醬汁].

有個刺身檔, 壽司, 冷面. 都是極普通的無味貨色.

[魚翅鬆露菌焗扇貝], 無魚翅, 只見粉絲箭底. 不過粉絲好味.
[ 龍蝦仔梳乎厘 ], 好大陣蛋味, 底有龍蝦仔, 味道我地覺得好怪,
隔離枱 Aunt 話好味, 但我地唔識欣賞. 一個 2 份分, 算是吃過.

日式鐵板燒, 鵝干即叫即煎, 好肥膩同有點'o' , 一塊夠了. 三文魚腩, 幾好.

即制 [燕窩海鮮粥], 粥底唔得, 好似加左面粉煲, 張湖咁,
但個師傅 '畢' 左好多燕窩落去,
一大湯匙囉. 好豪 ga.
因為虛榮, 試了一碗.

有 D 甜品面頭都有加點燕窩, [燕窩楊枝甘露], [燕窩冰糖木瓜]...
甜品區中間, 有個 3 層圓轉盤, (可用手轉動). 有 5, 6 個 朱古力 cake.
喜歡朱古力 cake 女仕會好開心.

朱古力噴泉, 瑞士火鍋 6 款味. 瑞士火鍋幾甜, 但無 mug 芝士味.

雪榚檔供應 [Dreyers ]. 味道之正不須多講.

有 6 款口味, GOOD GOOD!
來了 2 杯, (4 個雪榚球.)
有張枱放滿薄脆, 小爆谷, 朱古力, 士多啤梨糖漿等.
因應自己口味可自制新地.
雪榚檔有 [冰糖胡盧] 供應.

當晚每人送一客, [燕窩燉蛋白], 都好多燕窩 ga. 正 !

咖啡好飲.

我地坐角落頭, Waiter 都有來巡視收碟.
當晚的 dinner buffet, 客人只得 6 乘滿. 個個檔口厨師都比較消閑,
會介紹下食物, 同和食客交談下. 呢餐飯好像多了點人情味.

總括來講, 呢度 dinner buffet 正價收 $305 (免加一), 食唔過!

但有張報紙 Coupon $198 (免加一), 系抵 ga. (上次都系有Coupon先來的)
佢地方細細, 但就無特別難食既野.
再有 Around $200 Coupon 會再來.

Dinner Coupon $198
至愛~ 煙三文魚