2018-08-03
今次係朋友T帶隊食好嘢!嚟呢間座落於帝盛酒店嘅圃公館,地點確係有啲吊腳,距離灣仔或者銅鑼灣地鐵站都有一段距離。當日鄉下妹出城,人生路不熟,加上已經遲到,所以決定喺灣仔地鐵站打的去,好好彩有個的士嬸嬸咁近距離都冇拒載。我去到時候,佢哋已經點晒餐,開始食緊啦!真係好唔好意思~梅酒聖女果所謂聖女果,其實係去皮車厘茄!作為一道前菜,味道酸酸may may,又幾醒胃!鮮露筍炒珍寶帶子一睇就知用料新鮮,蘆筍爽脆鮮甜,帶子又大又厚肉。味道不俗,但略欠特色!西檸軟雞普普通通,不過不失!金牌酸菜魚我哋就係特登為咗呢個酸菜魚而嚟,特別預訂咗條兩斤重嘅東升斑!其實我唔鍾意飲魚湯,但朋友講到好好味,我就一於試吓啦!結果......無可否認條魚係新鮮嘅!但酸菜浸過咗龍,淡而無味。整體上又唔夠酸又夠辣,超級失望!重點來了~原來大廚是日例假!還我酸菜東星斑~~~楊枝甘露係好味,好足料!同價錢成正比!唔記得叫乜名嘅糕點上面係綠豆下面係紅豆,相傳係皇帝妃子先有得食㗎!
我去到時候,佢哋已經點晒餐,開始食緊啦!真係好唔好意思~
梅酒聖女果
鮮露筍炒珍寶帶子
西檸軟雞
普普通通,不過不失!
金牌酸菜魚
重點來了~原來大廚是日例假!還我酸菜東星斑~~~
楊枝甘露
係好味,好足料!同價錢成正比!
唔記得叫乜名嘅糕點
上面係綠豆下面係紅豆,相傳係皇帝妃子先有得食㗎!