原本想食韓燒,但係知道只係可以食個半鐘至一小時四十五分後,覺得坐一陣就走,就決定去太古城食泰國菜。呢間菜館幫襯過幾次,次次都係叫菠蘿炒飯、辣味炒河、去骨鳳爪及炸蝦餅。今次因為人少就無叫炸蝦餅,就叫個酸辣海鮮湯(細)。7:00pm去到,餐廳無乜人,大約7:13pm到齊所有菜,好快。Waiter服務好好,飲湯前先比碗我地,又幫我地拆筷子套。先到去骨鳳爪。食去骨鳳爪好睇運氣,因為一時好多雜菜,一時雜菜較少。今次比較少雜菜,去骨鳳爪一向有青檸的酸味,但係今次有點苦味,水準比以前差。酸辣海鮮湯(細)比想像中細好多,菜多海鮮料好少,魷魚及魚肉只係見到各一舊。湯無辣味,只有好酸的味道。下次有機會去食都唔會再叫。辣味炒河一向好鐘意食,今次亦keep住水準,唔係太辣,炒得唔錯,不過嫌太細碟。最後是原個菠蘿炒飯,炒飯落埋雞肉、提子、蔥及雜菜粒。炒飯份量好多,味道不錯,又有好多菠蘿,雞肉粒就比較少。四碟計埋加一$220。3+1人食都算係咁。

四碟計埋加一$220。3+1人食都算係咁。
去骨鳳爪
辣海鮮湯($40)
辣味炒河
菠蘿炒飯($80)
2009-03-13
辣味炒河
菠蘿炒飯($80)