2023-08-05
#搞串個pantry而家 #香港 🇭🇰嘅 #台灣菜 🇹🇼越嚟越精緻,好多都有台灣風格嘅裝修🪟,甚至模仿出台灣嘅建築特色、夜市攤檔🎪等等,今次就嚟到一間喺 #大角咀 、 #荃灣 同 #銅鑼灣 都有分店嘅靚靚裝修✨台灣菜。我哋今次嗌咗🔴酸甜糖醋雞便當($66)、🔵雞滷飯($45)、🟡玉米起司蛋餅($34)、🟤炸甜不辣($32)、⚪️古早味冬瓜茶($18)、同埋⚫️凍多多綠($25)。玉米起司蛋餅🌟🌟🌟🌟🌟#蛋餅 有好香嘅餅皮香味🫓,而且仲有蛋香味🍳,好難得!入面蛋嘅份量幾多,仲食到蛋鬆軟💨嘅感覺,而且芝士味🧀都好濃郁,好食😋。唯一可以講嘅係粟米🌽可以更加甜同多汁,呢個蛋餅🥞值得推介😆!炸甜不辣🌟🌟🌟🌟同出面軟身嘅 #甜不辣 🍟唔同,呢個係好似用炸薯條嘅方法,將外皮炸到酥脆🫦,而且裏面煙韌,亦都有淡淡嘅魚滑香味🐟。如果可以有醬汁,識落會冇咁乾😋。而且一定要趁熱食🔥,因為攤凍咗會有啲硬身,同埋有少少魚蛋嘅腥味🤨。總括嚟講,係香港數一數二嘅甜不辣🤤。酸甜糖醋雞便當🌟🌟🌟本身仲諗住係一格格嘅 #便當 盒🍱,但係原來上菜反而似韓式拌飯🥗。糖醋雞🐔其實係咕嚕汁配炸到酥脆嘅雞球😋,不過裏面嘅雞肉就炸得老咗啲
玉米起司蛋餅🌟🌟🌟🌟🌟
炸甜不辣🌟🌟🌟🌟
酸甜糖醋雞便當🌟🌟🌟
本身仲諗住係一格格嘅 #便當 盒🍱,但係原來上菜反而似韓式拌飯🥗。糖醋雞🐔其實係咕嚕汁配炸到酥脆嘅雞球😋,不過裏面嘅雞肉就炸得老咗啲,而且糖醋汁有啲酸🍋,食落有啲攻鼻👃🏻。推薦可以將豆瓣醬辣粉絲🌶️、麻油香嘅芽菜🌱、咕嚕雞球🐥,撈埋軟綿綿嘅珍珠米飯🍚,好夾🤤!
雞滷飯🌟🌟🌟
即係慢煮雞胸配 #滷肉飯 ,滷肉嘅油脂撈埋落去嘅雞肉幾正🤤,配合埋佢煮得好好、好軟綿嘅珍珠米飯粒🍚,口感幾正😍!不過滷肉嘅醬汁比較咸🧂、同埋有啲油🧐,如果可以多啲甜味,同埋多啲醬汁就更加好😗。