2024-09-07
今日同男友嚟咗尖沙咀呢間居酒屋食飯。晚市時段都幾多人客幫襯。店員安排咗我哋坐吧枱位置,可以睇住佢哋準備食物,同時間亦都聞到勁香嘅烤肉味。三款刺身拼盤 ($128)呢間居酒屋嘅刺身都幾新鮮同肥美。三款刺身分別係吞拿魚、三文魚同埋油甘魚,都係厚切。食落好啖啖肉之餘,魚嘅油香亦都係口中回味,非常滋味。852 海膽杯 ($268)叫得852海膽杯睇嚟係餐廳嘅招牌。幾欣賞佢整到好靚,賞心奪目,顏色鮮艷。魚生亦都比飯多,值回票價。海膽唔苦,魚子晶瑩剔透,吞拿魚蓉唔係淡茂茂無味的,整體不錯!雜錦天婦羅 ($148)分別有冬菇、番薯、茄子、蝦、芋頭。其中,個蝦食得出佢係有少少鮮味嘅。番薯亦都係嫩滑香甜。不過不失啦~雞肉串燒盛盒 (5串) ($168)分別有雞心、雞尾、雞脾肉加大葱、雞腰、雞腎,以醬燒/鹽燒嘅方法燒。其中,最出色嘅係雞尾,嫩滑多汁。雞內臟嘅口感都唔錯。白桃/巨鋒忌廉雪糕梳打 ($58)夏日炎炎飲返杯凍飲真係冇得輸。雪糕配上水果忌廉梳打好夾,佢仲夾住塊脆餅可以點雪糕食。
三款刺身拼盤 ($128)
852 海膽杯 ($268)
雜錦天婦羅 ($148)
雞肉串燒盛盒 (5串) ($168)
白桃/巨鋒忌廉雪糕梳打 ($58)