2024-09-25
去尖沙咀搵餐廳食飯,行過見到呢間店舖,裝修得好有特色,完全好似搭咗時光機返去八九十年代。推門入去已經聽到八九十年代嘅流行曲,仲有好多懷舊嘅茶餐廳座位擺設等等,好適合打卡同埋約會。// 西冷牛扒薯菜兩個人撐枱腳,一定要叫塊鐵板牛。完全係還原茶餐廳鋸扒儀式感,有鐵板同埋上菜先淋汁嘅咋咋聲。塊牛扒好厚!完全唔係薄片牛扒有真鋸牛扒feel,煎得剛剛好三至五成熟!黑椒汁亦都唔會過分辣同濃烈,唔會蓋過牛肉味。唯一薯條一般般,雪藏出嚟炸,唔夠熱,炸得唔透、唔夠脆。最正最正係佢送餐湯羅宋湯,完全係真材實料,用唔同蔬菜煮出嚟,超好飲!微辣。好耐冇飲過呢種高質港式茶餐廳鋸扒湯。// 椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯見到OpenRice好多人叫豬油撈飯,本身好糾結叫唔叫好,始終豬油撈飯都偏肥同唔健康。點知!!!原來豬油、豉油都可以自己選擇落幾多同落唔落實在太貼心了!椒鹽豬扒好大塊,十分入味、煎得夠香,再淋滿美味嘅洋蔥汁、少少甜酸醬,十分惹味、送飯一流真係好可惜個肚完全冇空位,未試食佢出名嘅雪糕菠蘿包,下次嚟到一定要試食!另外有位男服務員完全好似發緊夢、新嚟,完全唔熟悉餐牌,邊啲跟餐有湯有嘢飲、邊啲要加錢。原本餐牌話加錢
// 西冷牛扒薯菜
黑椒汁亦都唔會過分辣同濃烈,唔會蓋過牛肉味。
唯一薯條一般般,雪藏出嚟炸,唔夠熱,炸得唔透、唔夠脆。
// 椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯
另外有位男服務員完全好似發緊夢、新嚟,完全唔熟悉餐牌,邊啲跟餐有湯有嘢飲、邊啲要加錢。原本餐牌話加錢先有嘢飲,我哋就話唔需要,佢卻返轉頭又問我哋飲咩,我哋就再一次話唔需要、唔加錢,然後佢好似出咗去同收銀問,返嚟同我哋講話免費俾埋我哋,咁好啦就叫埋。。。點知最後出咗門口睇返條數,先知加咗我哋錢,我哋被收多咗錢。。。
本身有個阿姨好掂、好細心體貼服務,又講解豬油撈飯、又講食鐵板留意事項,對成餐飯嘅滿意度十分高。。。真係比嗰個男員工整嬲咗。