2022-11-12 752 瀏覽
旺角人氣食店,晚餐等位大概廿分鐘,餐廳內座位都幾迫,入座會送上一盤彩色蝦片,脆口,未落單已經食唔停。① 十三飛 $76安格斯牛肩胛,牛肋條,溏心蛋② 十三么 $72手撕雞,雞叉燒,溏心蛋呢兩個湯麵原本係跟粉絲拼米粉,但見翠玉瓜麵好特別,於是就加$18試下。點知原來係將個翠玉瓜刨成麵條狀,雖然係比較健康,但感覺唔值呢個價,而且無左翠玉瓜的爽脆口感。.配料方面,賣相唔錯,溏心蛋係加分既,可惜兩款牛肉都唔夠腍身;手絲雞好香黑椒味但食落有啲鞋,好彩雞叉燒有驚喜,炙燒過,幾滑幾好食。至於湯底,牛湯比較香濃;雞湯看似清淡,但飲落有胡椒味,都幾清香。③ 椒鹽魷魚鬚 $40叫左款最佳配角,望落唔多炸粉,食落唔夠香口但都算好味。.整體感覺還好,菜單設計有gimmick,但係食物質素一般,唔係好值呢個標價,而且仲要收加一,性價比只是一般。
蝦片
十三飛

① 十三飛 $76
安格斯牛肩胛,牛肋條,溏心蛋
十三么

② 十三么 $72
手撕雞,雞叉燒,溏心蛋

椒鹽魷魚鬚

③ 椒鹽魷魚鬚 $40
叫左款最佳配角,望落唔多炸粉,食落唔夠香口但都算好味。
蝦片
十三么