餐廳: 寿司の神
資訊:

想講食到高質素嘅Omakase真係好開心,估唔到元朗一條三行林立嘅街道內有一間隱世日本料理果然水準令我好有驚喜,真係不枉我咁遠水路入到嚟元朗食👍🏻佢哋能夠屹立不倒11年至今都真係不無道理,可謂元朗Omakase界嘅元袓黎到餐廳密封式既門口已經覺得好有神秘感,推開木趟門內簡潔日系木風格盡在眼前,雖然店子細細座位唔多,大約可容納12人,但空間感幾大,座位寬敞,所以坐得好舒服🥰我哋選擇咗Omakase Lunch menu $880一位15品配有茶碗蒸、味噌湯、甜品🌀水雲醋水雲是海藻,口感黏滑,配上餐廳自家調製嘅酸汁,再加上七色芝麻,酸酸地好開胃口😋做前菜最適合不過🌀茶碗蒸呢個茶碗蒸好合我胃口😆滑滑溜既蛋上有我最愛嘅黑松露好match吖!令到每一啖都係滋味❤️🌀漬物🌿醬油漬牛蒡🌿味噌蒜頭🌿酸薑片我特別喜歡味噌蒜頭,用味噌醃製過嘅蒜頭真係好好食,而且少咗辛辣味,恰到好處👍🏻🌀兵庫縣蠔雖然唔算好大隻,但都幾飽滿,個特製柚子啫喱汁配呢個生蠔真係冇得輸🤩將生蠔既鮮甜直接升級,唔會蓋過蠔本身既鮮味🌀北海道帆立貝師傅響帆立貝面加上岩鹽同柚子皮,食落真係好清新,柚子皮既清香好特出到帆立貝鮮甜嘅味道🌀秋刀魚9
15品配有茶碗蒸、味噌湯、甜品
🌀兵庫縣蠔
🌀北海道帆立貝
🌀秋刀魚
9-10月為秋刀魚當做既月份,當然要食啦😋
赤醋飯間藏有自家製的薑蔥蓉,香氣四溢🥰同魚味好重既秋刀魚極為夾
🌀金目鯛
呢個係屬於比較高價既魚,肉質真係好鮮甜😍皮魚好爽口,配上咗醬油漬,更加帶出到魚嘅鮮味
🌀中拖羅
魚油脂比較甘香,好喜歡呢個部位無咩筋,口感豐富😋
🌀北海道鱈魚
肉質柔軟,滲出淡淡魚油香,我尤其喜歡魚皮既部位,好香好好食呀😋
🌀鰹魚
有醃過既鰹魚味道微酸再配上七色芝麻,鍾意佢魚味好濃
🌀三文魚籽
晶瑩剔透,大大粒經醬油醃漬既三文魚籽,更能帶出其鮮味,入口爆開魚油滲出點點鮮香🥰
🌀鮟魚肝
呢個真係不得了,魚肝用汁煮做法後口感非常之軟滑,簡直好似食緊鵝肝一樣咁細滑豐腴😮有入口即化感,魚肝上橙色部份係脂肪,食落油香四溢,油脂感極豐富😍呢個真係做得好出色👍🏻回味無窮
🌀鱈魚白子
其實我係第一次食魚嘅精囊,即魚精子,好肥美吖🤩奶油滑嘅口感好特別,味道幾濃烈,柔滑乳狀得黎趙落又好有咬口,配上酸汁和椒絲食又幾match既組合喎🥰絕對令我有味覺上嘅衝擊😆

🌀馬糞海膽
鮮甜道較高,我一向好喜歡它味道濃厚鮮甜😋
🌀赤身
用醬油浸過嘅拖羅背部,更加特出其味道,油脂較少有咬口
🌀腦天
呢個嚴重地驚喜,非常之好食😍非常珍貴嘅部位,數量稀少,腦天係吞拿魚嘅天靈蓋,即係魚頭頭頂嘅肉,一條吞拿魚只有兩塊肉,魚脂香非常濃,入口真係好軟滑而且無筋
🌀紫海膽
其實即係受了精既白海膽,色澤偏淺黃,回甘味亦重,食到海水味較濃
🌀甜蝦鍋巴
呢個都係我最鍾意之一❤️師傅將甜蝦略為拍扁令到有蝦膠感覺,甜蝦面頭更加配上自家製鮮蝦膏醬,味道令我驚喜,蝦膏醬蝦味非常之濃郁精華,鮮蝦香味滿瀉🤩好甘甜,再配搭埋底部脆卜卜既壽司飯鍋巴同吃,真係極度滋味呀,我大愛🤗
🌀味噌汁 / 甜品
最後有麵豉湯,同柚子雪葩做個完美ending
個雪葩幾好食😋食到有粒粒清香嘅柚子皮,而且上面加銀箔做裝飾(平時多數見係金箔)幾特別,靚靚❤️

• 中拖羅
  • 白子