2010-07-31
想食泰菜,想起佐敦新開一間泰國菜館,水準不錯,今晚特別約了兩位朋友到此用膳。先說環境及服務,有卡位有大枱,算是寬敞舒適;老板落力招呼,服務頗周到。點了以下菜式︰(1) 生蝦 - 必點﹗蝦頭與蝦身分開處理,生蝦肉新鮮,蝦頭炸得酥脆,加上秘製辣汁,正﹗驚喜是用生涼瓜片伴碟,甘香清新。(2) 炸蝦餅 - 一碟六大件,分量足,蝦餅很厚但炸得夠透,中上。(3) 蝦醬炒椰菜苗 - 好好味﹗佢令我放棄點飛天通菜﹗(4) 酸辣鳳爪 - 中上水準,曾試過泰式海鮮沙律亦不錯。(5) 椒鹽瀨尿蝦一大隻 - 斬隻上,超鮮甜﹗食到連手指都吞埋落肚﹗(6) 冬蔭功 - 很足料,三人分得三大碗還有剩,酸辣度適中。(7) 香焰蝦 - 師傅在你面前在酒中點火烹煮香料,跟手將新鮮蝦倒入酒內同煮。好香好香,個表濱仲好好睇﹗(8) 明爐烏頭 - 酸酸地頗開胃,最愛墊底的黃芽白,好入味﹗總括而言很滿意這餐飯,食得出老闆捨得用好食材,大廚都是泰國人所以味道頗地道,值得推介﹗
點了以下菜式︰
(3) 蝦醬炒椰菜苗 - 好好味﹗佢令我放棄點飛天通菜﹗
(4) 酸辣鳳爪 - 中上水準,曾試過泰式海鮮沙律亦不錯。