2021-09-01
朋友搬屋,早兩日陪佢去永安買家庭用品。行到攰攰地想搵地方坐下,無意中發現咗附近一間有heart嘅蛋糕甜品小店。本身係榴槤迷,又鍾意食芝士蛋糕,見到有榴槤巴斯克芝士蛋糕,急不及待就叫咗一件,朋友就揀咗芋泥芝士蛋糕。蛋糕賣相唔錯,榴槤味好濃,又香又甜。配埋個芝士蛋糕底,味道一流,一次過滿足晒我兩個願望。朋友件芋泥芝士蛋糕都好香滑,味道唔會太甜,食到舔舔脷。小店仲有手工制月餅賣,即場就買咗一盒七星伴月,帶返屋企夜晚同家人一齊品嚐。月餅個皮好鬆化,八個月餅啲奶黃餡味道唔同,每一種味都好突出。除咗榴槤味之外,我自己就最鍾意伯爵茶嘅香味,今日專誠再去買多一盒伯爵茶月餅encore。呢間小店嘅出品全部都由舖頭老闆自家手工新鮮製作,全部少糖健康,非常有心。每款蛋糕都香、軟、滑,仲可以預訂生日蛋糕,值得再去幫襯。
朋友件芋泥芝士蛋糕都好香滑,味道唔會太甜,食到舔舔脷。