2018-10-21 896 瀏覽
之前都試過中環果間銀杏館,銀髮侍應的服務態度不知好過幾多後生仔,有heart又有衝勁,知道太古開左一間食西餐的,於是搵晚同屋企人試下。入到去有live band的,銀髮歌手一路唱住英文舊歌,感覺有點似舊式的扒房,如果嫌live band嘈,可以要求坐遠d。我地叫左一份set dinner,包自助沙律同一個main course,沙律bar d菜都好新鮮,而且都多有機菜,唔會因爲自助形式就hea你。頭盤叫左個Parma ham,呢個普通啦,佢唔肥,相對上就少左一份入口既肉香油味;炸雞內藏火腿芝士,係好邪惡,不過因為有芝士係入面,塊雞扒唔會硬挖挖,跟炸雞仲有炸薯角,佢果個黑松露醬好好味,搞到隊長不斷係甘點黎食;肉眼扒就肥膏多左d,麻麻地;Carbonara用左特別d既扭扭粉,更加可以索汁,而且個白汁唔會又杰又咸,感覺健康一點;唔係好夠飽,銀髮侍應推介左海龍皇盛宴,有半隻龍蝦、帶子、青口、比目魚,好抵食,都唔錯既,無乜雪味,尤其是個帶子,而且賣相都幾靚。其實隊長都幾支持呢間社企,因為都好佩服一班銀髮侍應敬業樂業的精神,雖然手腳未必可以好似後生仔甘靈活,不過態度絕對好過班後生仔!