2018-08-27
葵廣都開左布丁燒,店名叫呦呦鹿鳴;「呦呦」係鹿鳴時所發出既聲音,店名由招牌甚至裝潢處處都係鹿嘅蹤影很有心思。門口大黑版畫得好靚,又係裝飾又係餐牌,原來都係出自老闆娘既巧手因為全人手製造,所以經常性都賣晒,lunch time完大家都等緊布丁燒出爐! 布丁燒分成三層,最底層係輕芝士蛋糕,中間係布丁,面層係焦糖。我點左凍食既爺椰; 輕芝士唔係好甜,軟棉棉既蛋糕配上滑溜既布丁,層次分明,焦糖恰到好處沒有燒焦既苦味,再配上椰果肉凍食,感覺好清新,十分適合呢種咁熱既天氣。一人食一個已經好飽,所以我買多左二款番屋企食面頭上烙既鹿仔好靚啊,番屋企只要將布甸搖晃倒轉放喺碟,就可以食喇外賣紙袋都係自家設計,一路等食老闆仲同我地傾計,原來呢幾隻狗仔都係老闆娘親手整架,完全感受到小店既用心每日都會有呢幾款,但因為全人手製造,每次出爐數量並唔多,如果要試晒呢五款,睇黎真係要行多幾轉,睇緣份喇
椰爺布丁燒
配上椰果肉凍食,感覺好清新,十分適合呢種咁熱既天氣。
一人食一個已經好飽,所以我買多左二款番屋企食
回魂布丁燒