2022-07-14
本人從未打過食評,但我為了這餐將貨就價的婚宴菜式要在此表達意見首先,由於現時婚宴改8人一枱,所以菜單也只有6個熱葷,炒粉面飯各一,糖水、甜品各一,就成為10道菜的中式晚宴第一道例排乳豬,都係得兩件,而且一大層肥膏唔食得,食完仲比我發現有兩條毛塵在碟中,Omg第二道合桃玉帶配杏香花枝球,蘆筍幾片+筍尖有苦澀味,帶子兩小片,花枝丸一粒,頗為平價的食材第三道淮杞四寶燉雞,菜名蠻好聽,但只不過是一碗藥材煲鷄湯,鷄肉是鞋的第四道花菇扣鮮鮑片,花菇一隻、鮑片一小塊有腥味+兩條小唐菜,賣相一般第五道菜清蒸老虎班,只有幾條魚就分給10幾枱客人,我諗主人家應該份量較多,而我只分到近魚頭位的魚鰭少許,差到連相都忘記影,食完等於無食第六道南乳脆香鷄,沒有南乳味,我又只分到零碎的鷄亦位+半支鷄膇骨,而雞腿肉是出奇地不嫩滑的炒飯雖然有一、兩粒帶子蝦仁襯底,但普通得很,其實一般酒樓都做到粒粒分明,這碟飯卻欠奉之後到上甜品,以為ok, 點知又比我發現匙羹上有餸漬,連碗碟都清潔得如此求其總括而言,我對呢間五星級酒店無論服務和食物質素都失望透極,今餐連翅都無,仲話係米芝蓮出品,唔好搞笑啦,不知所謂。