2016-05-30 400 瀏覽
同朋友食飯,收工去諾士佛台。唸住嗰度都係食西餐多,見好多人都係happy hour, 摸下酒杯底,食下小食。但朋友總不令我失望,帶了我去諾士佛台1號,一座大廈的八樓,原來有一家來自韓國的燒肉,名叫「暴風吸入」。一出lift見到裝璜十分光猛,而且坐位也很闊落,坐得好舒服!韓國燒烤開到成行成市,不過好食的都好難搵。「暴風吸入」都係主打烤肉,仲有好多小菜,客人好多韓國人。仲有韓國的燒酒。店員仲要全部都係oppa,好吸晴!Oppa都識講英文,唔怕溝通唔到啦!在枱上每人都有一盤配菜和醬料。分別有韓式辣醬,芥辣,醬油和咖喱粉,配菜方面有洋葱和酸青瓜,用來包肉食夠哂健康,這兒的燒肉都是由Oppa們燒,再用到火槍,好震撼的搶火效果呢!拍左好多片啊!食物方面都好多選擇!我地一行四人點左個二人餐 $388,加少少散叫,都好夠飽!介紹下先。柚子米酒 ($120)食韓燒點可以無番一兩杯?這個米酒有淡香柚子味,入面有碎冰所以唔驚好快唔凍!特級牛肋條 (2人餐)見到咁多配菜已經令人流哂口水喇,另外牛肋條十分鮮嫩,燒完後仲有很JUICY感覺!五花肉 (2人餐)這個可以點燒板上的滾葱油,好香口!豬肉肥瘦平均,而且切到

拍左好多片啊!
柚子米酒 ($120)
特級牛肋條 (2人餐)

五花肉 (2人餐)
這個可以點燒板上的滾葱油,好香口!豬肉肥瘦平均,而且切到小小一舊也不會好罪惡感!
芝士蛋捲 ($180)
好大份的蛋捲,勁似個大蛋糕。不過吃不出有芝士味,也未見有拉絲,不過勝在個蛋煎的剛熟,甜甜地不錯。
泡菜煎餅 ($116)
有香脆的邊邊,不會辣至嗆喉。也十分香口!
特級梅花肉 (前, $150) & 特級牛肉眼 (後, $250)
燒到剛熟的牛肉眼入口即溶,而且無筋無肥,oppa又會切到好細舊又方便食。
梅花肉也鮮嫩,不過同厚切的豬扒無分別。個人覺得冇咩特別, 呢個比較失色。
芝士炒飯 ($40)
這個一定一定一定要留肚食 (講三次好緊要!), 將泡菜和辣韮菜加入飯當中,
炒香灑上芝士,這個是令人驚喜的一樣!是這餐韓燒的完美結局!
題外話/補充資料: 呢間係近期我很鍾意的一家燒肉, 質素都很高, 加上位置MIRA MALL旁邊, 地點上夠哂方便!